Fitnesscontract opzeggen op doktersbevel moet voortaan kosteloos kunnen

© iStock

Wie omwille van medische redenen op doktersbevel niet langer mag sporten, moet zijn fitnesscontract voortaan kosteloos kunnen stopzetten of opschorten. Dat staat in een nieuwe gedragscode die de sectororganisaties donderdag ondertekend hebben op het kabinet van minister Kris Peeters (CD&V).

“De consument heeft hier enkel voordeel bij: transparantere contracten en prijzen en eenvoudiger om uit contracten te stappen omwille van medische redenen”, aldus Peeters, die onderstreept dat het akkoord ook goed is voor de eerlijke concurrentie en een “stevige boost” geeft aan het imago van de sector.

Duidelijke tarieflijsten

Van de bijna 1.400 fitnesscentra blijkt ruim twee op de drie met langlopende contracten te werken. Vaak gaat het om abonnementen van een jaar of langer met een maandelijkse domiciliëring waar de consument niet of moeilijk onderuit kan, verduidelijkt Peeters.

De nieuwe gedragscode moet daar een mouw aan passen. Concreet verbinden de fitnesscentra zich ertoe duidelijke en actuele tarieflijsten met all-in prijzen te gebruiken en zichtbaar te maken voor alle klanten. De consument krijgt ook de keuze tussen verschillende contracten, inclusief een kort contract van maximaal 1 maand. Voor contracten van bepaalde duur is 18 maanden bovendien het absolute maximum.

Groepsdruk

Voorts moeten fitnessklanten steeds de optie krijgen om anders te betalen dan met een domiciliëring en moeten ze zelf kunnen kiezen hoe ze in contact treden met het fitnesscentrum. Dat moet dus niet per se ter plaatse gebeuren, luidt het. Tot slot heeft de sector ook principieel toegezegd om een buitengerechtelijke regeling van geschillen te aanvaarden. Peeters roept de sector op om zo snel mogelijk een eigen geschilleninstantie op te richten.

De sectororganisaties die zich akkoord verklaarden, vertegenwoordigen niet de hele sector. Niettemin hoopt minister Peeters op de nodige groepsdruk om zo veel mogelijk fitnesscentra aan boord te krijgen. “Want de consument zal kunnen zien: ‘is dit centrum betrouwbaar of niet'”, argumenteert Peeters nog. Tegen eind 2017 wordt de gedragscode geëvalueerd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content