Financiële toplui waarschuwen voor zeepbellen

© reuters

Toplui van vooraanstaande financiële instellingen hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin ze waarschuwen voor de gevolgen van het lagerentebeleid van de centrale banken.

Het zijn de toplui van onder meer HSBC, UBS en BlackRock die een gezamenlijke verklaring hebben gepubliceerd waarin de waarschuwing voor zeepbellen klinkt, meldt The Financial Times.

De financiële bonzen waarschuwen met name voor het beleid van het goedkope geld, wat zeepbellen in de hand zou werken.

De toplui, onder wie Larry Fink van vermogensbeheerder BlackRock, pleiten voor sterkere macroprudentiële regels. Via macroprudentiële regels worden onder meer de omvang een hypotheeklening gereguleerd die een potentiële huizenkoper mag krijgen in verhouding tot zijn inkomen en de waarde van het onderpand.

De autoriteiten in landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Israël en Hong Kong zijn steeds meer gebruik gaan maken van dergelijke regelgevende tools om de stijgende waarde van de activa te beteugelen, vooral in de woningmarkt.

Maar tegelijk waarschuwen de financiële toplui in hun gezamenlijke verklaring voor een te enge toepassing van de spelregels voor de officiële spelers op de markt, waardoor de kredieten en dus de risico’s zich kunnen verplaatsen naar het nauwelijks gereglementeerde segment van de financiële markt, de schaduwbanken – zoals hefboomfondsen -,zeg maar.

De verklaringen van de financiële chefs zoals Douglas Flint (HSBC), Anshu Jain (Deutsche Bank) co-chief executive, Michel Liès (Swiss Re) en Larry Fink (BlackRock) vormen een uitvloeisel van het World Economic Forum (WEF). (FD/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content