Financiële markten liggen niet wakker van ‘moeder van alle verkiezingen’

© belga

De Belgische langetermijnrente is onder de 2 procent gezakt. Volgens Danny Reweghs, directeur analayse en strategie bij MoneyTalk, is dat een teken dat de financiële markten weinig belang hechten aan de komende verkiezingen – op 25 mei – in ons land.

De Belgische langetermijnrente is woensdagvoormiddag onder de 2 procent gezakt. Hoe komt dat en welke zijn de gevolgen?

Hoe komt het dat de langetermijnrente daalt?

Danny Reweghs:“De daling van de lange rente die we in eurozone zien de voorbije weken en maanden heeft alles te maken met de vrees voor deflatie, een daling van het algemene prijzenpeil. Er is nauwelijks nog sprake van inflatie in de eurozone en sommige Zuid-Europese landen is er al sprake van dalende prijzen. Er wordt steeds meer vanuit gegaan dat de Europese Centrale Bank in juni maatregelen zal aankondigen om die nakende deflatie te bestrijden. Enkele ECB-directeuren geven opnieuw hints in die richting. Symbolisch kan de basisrente nog van 0,25 naar 0% worden verlaagd. Maar vooral is het noodzakelijk de groei weer aan te zwengelen in de eurozone door de kredietverstrekking van banken terug meer op gang te brengen. Bijvoorbeeld door als ECB voor een bepaald bedrag per maand aan herverpakte kredieten (hypotheek en/of bedrijfsleven) te gaan opkopen. De bedoeling van de ECB is ook om de sterke euro te verzwakken. Een zwakkere euro betekent dat de invoer duurder wordt en op die manier wordt er inflatie geïmporteerd.”

Wat is de impact van een lage langetermijnrente op de Belgische economie, en bij uitbreiding op die van de volledige eurozone?

Danny Reweghs: “De steeds lagere rente zou het economisch herstel in de eurozone moeten versterken. Vooral in Zuid-Europa waar de rentedaling het voorbije jaar en ook nog de jongste maanden toch bijzonder spectaculair was. Maar een gebrek aan vertrouwen tempert de impact van de rente op de economische groei. In elk geval is de lagere rente goed nieuws voor de overheden in de eurozone. Op de vele miljarden aan overheidsschuld moet er minder rente worden betaald. Een mooie besparing, waardoor er minder elders dient gesaneerd te worden. Ook voor België is dit mooi meegenomen. Een daling van de 10-jarige OLO-rente onder 2% geeft aan dat de financiële markten niet wakker liggen van de ‘moeder van alle verkiezingen’ in ons land.”

Welke zijn de gevolgen voor spaarders en beleggers?

Danny Reweghs:”Dit is voor de zoveelste keer geen goed nieuws voor spaarders en beleggers in vastrentend papier op lange termijn zoals obligaties. Deze vorm van beleggingen blijft steeds minder opbrengen, al is door de afwezigheid van inflatie gelukkig geen sprake van een gevoelige verarming. De kans dat beleggers bijkomende stappen naar de beurs zetten, stijgt hierdoor verder. Het is wel goed nieuws voor mensen die willen bouwen of renoveren, vastgoed willen kopen en bedrijven die aan nieuwe investeringen denken. Ze kunnen zich tegen historisch lage rentetarieven financieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content