Familievermogens verbergen zich voor ‘rijkenregister’

© iStock

De familiale vennootschap een andere naam geven, naar het buitenland verhuizen of zelfs ontbinden. Zowel kleine zelfstandigen als grote zakenfamilies hebben er veel voor over om hun anonimiteit te bewaren nu een overheidsdatabank hun vermogen dreigt bloot te geven.

Dat schrijft De Tijd woensdag.

De federale overheidsdienst Financiën legt de laatste hand aan de spelregels voor het UBO-register (uiteindelijk begunstigde), dat op 31 maart 2019 op kruissnelheid moet zijn. Het register zal voor alle vennootschappen en verenigingen de identiteit bijhouden van wie minstens 25 procent van de aandelen of stemrechten bezit.

Het UBO-register past in de Europese strijd tegen financiële criminaliteit. Maar niet alleen de autoriteiten hebben toegang, ook burgers. Maar om privacyredenen kan een particulier wel alleen zoeken op basis van het ondernemingsnummer of de naam van de vennootschap, niet op een eigennaam.

Toch vrezen vermogende families voor pottenkijkers. Hun adviseurs geven een tip: verander snel de naam van de maatschap, doorgaans de familienaam. De advocatenkantoren Monard en Rivus bevestigden aan De Tijd dat ze meer vragen krijgen voor constructies om anoniem te blijven. ‘De oplossingen gaan van ingrijpend, zoals een ontbinding, tot light, zoals een naamsverandering’, zegt Anton van Zantbeek van Rivus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content