Faillissementsverzekering wint aan belang
De faillissementsverzekering wordt steeds belangrijker. Nu een recordaantal bedrijven en zelfstandigen over de kop gaat, komen meer mensen in aanmerking voor deze ondersteuning. Ze voorziet in twaalf maanden uitkering en sociale bescherming.
In januari gingen in België liefst 1147 bedrijven over de kop. Dat waren er 40% meer dan tijdens dezelfde maand eerder. Daarin zaten niet alleen uit de kluiten gewassen ondernemingen, maar ook heel wat eenmanszaken. Voor heel wat ondernemers was het dan ook niet alleen het einde van een droom, maar ook het begin van een onzekere periode.
De overheid biedt toch een vangnet voor de zelfstandige ondernemers. Via de faillissementsverzekering kunnen ze na een faillissement nog gedurende maximaal vier kwartalen genieten van kinderbijslag en terugbetaling van ziektekosten. Daarnaast hebben de getroffen ondernemers ook recht op maximaal twaalf maanden uitkering. Die bedraagt 1047,84 euro per maand als alleenstaande en 1363,30 euro per maand voor wie personen ten laste heeft.
U mag intussen echter geen beroepsactiviteit meer uitoefenen, alsook geen vervangingsinkomen genieten. Doet u dat wel, dan stoppen de uitkeringen. Daarom moet u ook bewijzen dat u geen recht heeft op een werkloosheidsuitkering. In de praktijk betekent dit dat u moet wachten op een beslissing van de RVA, wat enige tijd kan aanslepen.
Er is een uitzondering: als u al meer dan 15 jaar zelfstandige in hoofdberoep bent op het moment van het vonnis van faillissement, heeft u sowieso geen recht op een werkloosheidsuitkering en kunt u onmiddellijk de vergoeding van de faillissementsverzekering krijgen. De anderen kunnen bij het OCMW een voorschot aanvragen.Intussen werd de faillissementsverzekering trouwens uitgebreid tot gedwongen stopzettingen van de zelfstandige activiteit na een natuurramp, een brand, vernielingen veroorzaakt door derden of omwille van een allergie veroorzaakt door de uitoefening van het beroep. De faillissementsverzekering moet worden aangevraagd via de sociale verzekeringskas, waarbij men aangesloten was. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier