Europese Unie geeft steun aan Griekenland

© belga

De Europese leiders hebben een akkoord bereikt over steun aan Griekenland. In ruil vraagt de Europese Unie bijkomende bezuiningsmaatregelen van het land.

Daarbij kunnen de Grieken rekenen op de steun van de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy donderdag verklaard voor aanvang van de EU-top in Brussel.

Van Rompuy gaf geen verdere details, maar verklaarde dat er een akkoord is over Europese solidariteit voor Griekenland.

Volgens hem zijn de eurolanden bereid om de stabiliteit van de euro te verdedigen als dat nodig zou blijken, maar heeft de Griekse regering geen financiële steun gevraagd, zo meldt Belga.

Van Rompuy sprak niet over een onmiddellijke financiële interventie van de eurolanden, maar probeerde met zijn boodschap de financiële markten gerust te stellen over de solidariteit binnen de eurozone.

Begrotingstekort

Vorige week schaarde de Europese Commissie zich achter het plan van de Griekse overheid om het begrotingstekort terug te dringen.

Griekenland kampt momenteel met een tekort van 12,7 procent van het bruto binnenlands product, meer dan vier keer meer dan toegelaten.

Tegelijk werd het land onder strikt toezicht van de Europese Commissie geplaatst.

De Griekse schuldcrisis zet druk op de euro. Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen. Mogelijk worden daar de details van de bijkomende voorwaarden vastgelegd, aldus de BBC.

(bron Knack)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content