Europese regeringsleiders pleiten voor verbod op speculatieve kredietderivaten

© Belga

Verschillende Europese regeringsleiders hebben in een brief, gericht aan Amerikaans president Barack Obama, gepleit voor een verbod op bepaalde, speculatieve kredietderivaten. Dat zegt de Griekse premier Georgios Papandreou maandag in een interview met de Duitse krant Handelsblatt. De kwestie zou op de G20-top ter sprake komen.

De brief werd onder meer ondertekend door Frans president Nicolas Sarkozy, Duits bondskanselier Angela Merkel en haar Luxemburgse ambtgenoot Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de eurogroep.

“De G20-landen willen hierover het debat aangaan”, aldus Papandreou in de krant. “We moeten erover nadenken welke nieuwe regels we voor de financiële markten nodig hebben.” De Europeanen willen vooral meer transparantie.

Met hun actie viseren ze vooral de ‘credit default swap’ of CDS’en. Dat zijn financiële producten die beschermen tegen het risico op wanbetaling van een schuldenaar. “Het gaat om financiële producten die functioneren zoals wanneer men een verzekering koopt die pas uitbetaald wordt als het huis van de buren afbrandt”, illustreerde Papandreou. De sterke groei van CDS’en tegen Griekenland, zorgde de voorbije weken voor heel wat onrust op de financiële markten.

Merkel liet eerder al verstaan dat ze speculatie met CDS wil indammen, maar daarvoor moeten niet alleen de EU-landen, maar ook de VS een verbod steunen.

De G20 vergaderen op 26 en 27 juni in het Canadese Toronto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content