Europese gasprijzen blijven stijgen na record van maandag

© reuters

De Europese gasprijzen blijven dinsdag verder stijgen, nadat maandag een nieuw recordniveau bereikt werd. Gevreesd wordt dat gastekorten tijdens de komende winterperiode een zware impact kunnen hebben op de economie.

De prijs van aardgas steeg dinsdagochtend met 5,2 procent tot 291 euro per megawattuur. Het Russische Gazprom zal de gastoevoer via de pijpleiding Nord Stream vanaf 31 augustus drie dagen lang onderbreken voor onderhoud. De vrees bestaat evenwel dat de leiding langer dan aangekondigd stil zal liggen, waardoor de Europese bevoorrading verder in het gedrang zou komen.

Gazprom pompt al wekenlang maar zowat een vijfde van de maximale capaciteit aan gas door Nord Stream. Volgens Europese beleidsmakers zijn de lagere leveringen politiek gemotiveerd, als reactie op de Europese sancties tegen Rusland wegens de invasie van Oekraïne.

In het weekend waarschuwden Duitse politici voor moeilijkheden met de gasbevoorrading. De Duitse regering rekent daarom op een daling van 20 procent in het verbruik. Maandag waarschuwde ook de Belgische premier Alexander De Croo: niet alleen de komende maanden worden volgens hem uitdagend, ook ‘de komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn’, zei hij.

Op de Nederlandse termijnmarkt, de referentie in Europa, steeg de prijs van aardgas maandag naar 276,75 euro per megawattuur. Dat was zowat 13 procent meer dan vrijdagavond. De prijzen liggen nu zowat 15 keer hoger dan gemiddeld rond deze tijd van het jaar. Ook de prijzen voor elektriciteit gingen weer fors de hoogte in.

Partner Content