Europees noodfonds eind deze maand operationeel
Het financieel stabiliseringsmechanisme dat in het leven is geroepen om noodlijdende eurolanden te beschermen, moet eind deze maand operationeel zijn. Dat laat topman Klaus Regling woensdag weten in “The Financial Times” en “The Wall Street Journal”.
De Duitser zegt dat er alles aan gedaan is zodat het noodfonds, dat indien nodig tot 440 miljard euro kan ophalen, een gunstige rating krijgt van de ratingagentschappen.
“We staan klaar om in actie te schieten van zodra de politieke verantwoordelijken ons de opdracht geven”, zegt Regling. Hij staat sinds 1 juli aan het hoofd van het financieel stabiliseringsmechanisme. Volgens hem zijn maatregelen genomen zodat het noodfonds een AAA-rating, de best mogelijke, zal krijgen.
750 miljard euro
Het noodmechanisme werd in mei in het leven geroepen naar aanleiding van de Griekse crisis en de toenemende beslommeringen over de staatsfinanciën van Spanje en Portugal. De maatregel moest de markten kalmeren en maakt deel uit van een totaalpakket van 750 miljard euro. Het mechanisme voorziet tot 440 miljard euro door de eurolanden, 250 miljard euro aan leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en 60 miljard leningen bij de Europese Commissie.
“Geen geldautomaat”
Regling wijst erop dat indien landen een beroep doen op het fonds, dat onder zeer strikte voorwaarden zal zijn. “Het zal geen geldautomaat zijn.” Op dit moment is het “weinig waarschijnlijk” dat een land steun zou vragen. Volgens de topman is het mechanisme “een tijdelijke regeling” die drie jaar zal bestaan. Dat kan indien nodig verlengd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier