Europees akkoord over versterkt toezicht op hefboomfondsen

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en het Europees Parlement hebben dinsdag een akkoord bereikt over nieuwe regels voor de beheerders van hefboomfondsen, private equity en andere alternatieve investeringsfondsen.

Centraal in de nieuwe regulering is de invoering van een Europees paspoort voor beheerders van deze fondsen.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement en ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) legden dinsdagochtend de laatste hand aan de nieuwe wetgeving.

Reynders hoopt dat het akkoord op een ruime meerderheid in het Europees Parlement en de lidstaten zal kunnen rekenen.

Het halfrond geeft normaliter in november zijn fiat. Verwacht wordt dat de nieuwe regels vanaf 2013 gefaseerd in werking zullen treden.

Alternatieve investeringsfondsen worden mee verantwoordelijk geacht voor de kredietcrisis. Het versterken van de transparantie van en de controle op de sector was één van de doelstellingen die de twintig grootste economieën ter wereld (G20) in de nasleep van de financiële crisis hadden vastgelegd.

Eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier wees op de gigantische omvang van de sector van de alternatieve investeringsfondsen. De beheerders controleren volgens hem naar schatting tweeduizend miljard euro aan fondsen en zijn op bepaalde momenten goed voor de helft van alle transacties op de financiële markten.

Na de versterking van het Europees toezicht op de financiële sector vormt het akkoord over de beleggingsfondsen een tweede succes voor Reynders. De minister hoopt voor eind dit jaar ook nog een vergelijk over de reglementering van kredietbeoordelaars in de wacht te slepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content