Eurogroep stemt in met noodhulp voor Spaanse banken

© Reuters

Spanje is het vierde land uit de eurozone dat financiële hulp zal krijgen sinds de start van de openbare schuldencrisis. Het land vraagt specifiek hulp voor de banksector, die er zwaar te lijden heeft onder de crisis op de vastgoedmarkt.

Spanje vraagt noodhulp van de andere eurolanden om zijn noodlijdende banken uit de brand te helpen. Dat zal op korte termijn gebeuren en de andere eurolanden staan hier positief tegenover, zo werd na overleg tussen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bekendgemaakt.

Het gaat om een bedrag tot maximaal 100 miljard euro. De steun gaat niet naar de Spaanse overheid, maar naar een fonds voor de Spaanse banken. Dit fonds verdeelt de financiële middelen naar de betreffende banken. De Spaanse regering is echter wel volledig verantwoordelijk voor de financiele steun en zal een convenant hiervoor ondertekenen, aldus de verklaring van de zogeheten Eurogroep.

Uit welk potje precies het geld komt, is niet bekend. Volgens de persverklaring gaat het om het tijdelijke en permanente noodfonds (EFSF en ESM).

Geld in ruil voor noodzakelijke beleidsvoorwaarden voor Spaanse financiële sectorZodra Spanje formeel de steun aanvraagt, zal de Europese Commissie in samenspraak met onder meer de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de aanvraag bestuderen. Ook wordt er dan gekeken welke “noodzakelijke beleidsvoorwaarden” aan de Spaanse financiële sector zullen worden gesteld in ruil voor de steun. Het is niet zo dat de Spaanse banken het geld zomaar krijgen.

Spanje hoeft echter niet zoals bijvoorbeeld Griekenland in ruil voor steun ingrijpende bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Daar is het land al mee bezig. “De Eurogroep steunt de inspanningen van de Spaanse autoriteiten om vastberaden de financiële sector te willen herstructureren”, zo staat in de verklaring. Spanje heeft al aanzienlijke hervormingen doorgevoerd, zo erkennen de eurolanden.

Monitoren van steun

De eurozone heeft er vertrouwen in dat Spanje zich aan zijn belofte houdt om het begrotingstekort terug te dringen, en ook de toegezegde hervormingen blijft doorvoeren. De vorderingen van het land op dit terrein zullen nauwgezet gevolgd worden.

De eurolanden vragen het IMF om de hulp aan Spanje te steunen en te monitoren.

Belgisch aandeel

Het Belgische aandeel in de lening die Spanje krijgt van de landen van de eurozone om zijn bankensysteem overeind te helpen, bedraagt om en bij de 4 procent. Dat zegt minister van Financiën Steven Vanackere. Met de lening, die tot 100 miljard euro kan bedragen, wil Europa een krachtig signaal aan de markten geven. “We willen af van de kritiek dat Europa steeds te laat komt. Met dit bedrag lopen we voorop”, aldus de minister. “Hiermee wil de Eurogroep duidelijk maken dat er bereidheid is om zo ver te gaan als nodig om het vertrouwen te herstellen”.

Naast Griekenland, Ierland en Portugal is Spanje nu het vierde land dat een beroep doet op het financiële vangnet dat de eurolanden hebben opgetuigd.

Luis de Guindos: ‘Dit is geen redding’

De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos benadrukte op een persconferentie dat de steun enkel naar de banken gaat, en niet de hele economie. “Dit is geen redding”, poogde hij te benadrukken, waarbij hij verduidelijkte dat de steun naar de “30 procent van de banken gaat die de grootste moeilijkheden ervaren”.

Spanje wacht nu twee audits af vooraleer het formeel de hulp zal aanvragen met een becijferde vraag over de omvang. Die audits worden “in de komende dagen”. Volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds hebben de Spaanse banken bijkomend 40 miljard euro nodig. Volgens de Guindos zal de steun als ‘overheidsschuld” beschouwd worden en “moet ze absoluut terugbetaald worden”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content