Eurogroep: Cyprus mag schuiven met spaardersheffing

© Reuters

Cyprus krijgt ruimte om met de percentages van de heffing op spaargeld te gaan schuiven. Dat verklaarde voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem na overleg tussen de 17 eurolanden.

De Cypriotische autoriteiten zullen een meer progressieve spaardersheffing gaan invoeren dan was afgesproken, mits de maatregelen het beoogde bedrag halen, zo werd afgesproken met de ministers van Financiën van de eurolanden. De aanpassing van de heffingen mag geen effect hebben op het totaalbedrag dat Europa aan steun heeft toegezegd, 10 miljard euro.

Commotie

Afgelopen zaterdagochtend vroeg kwam de eurogroep overeen dat spaarders met tegoeden tot 100.000 euro een eenmalige heffing van 6,75 procent moeten gaan betalen. Grotere spaarbedragen zouden met 9,9 procent worden belast. Deze maatregelen moeten in totaal 5,8 miljard euro opbrengen.

Er ontstond veel commotie over met name de heffing voor kleine spaarders. Veel Cyprioten probeerden hun geld van de bank te halen.

Kleine spaarders ontzien

De eurogroep benadrukt dat kleine spaarders anders behandeld moeten worden dan grote spaarders. Als de grote spaarders met 15,6 procent worden belast, kunnen de kleine spaarders volledig worden ontzien. Dit scenario heeft de voorkeur van de ministers van de eurozone, die het belang onderstreepten van de garantie van spaartegoeden tot 100.000 euro.

Ook het Franse persagentschap AFP meldt, op basis van bronnen nabij het overleg, dat de eurozone er voorstander van is om de heffing op spaartegoeden tot 100.000 euro te laten vallen.

Snel beslissen

In de verklaring herhaalt Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën, dat de heffing eenmalig is en dat deze maatregel samen met de noodleningen bedoeld is om de levensverwachting van de Cypriotische banksector te herstellen. Zonder deze maatregelen zouden spaarders “significant slechter af zijn”, benadrukte hij.

De eurogroep roept de Cypriotische autoriteiten en het parlement op snel beslissingen te nemen.

Volgens het Duitse persagentschap dpa zou de regering in Nicosia spaarders met tegoeden tot 20.000 euro willen vrijstellen. Vanaf 20.000 en tot 100.000 euro zou de eenmalige heffing van 6,75 procent behouden blijven, net als de heffing van 9,9 procent op spaartegoeden van meer dan 100.000 euro. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content