Eurocrisis laait weer op

© reuters

Het paasreces bracht geen heropleving op de Europese beursvloer. Het tegendeel was waar.

Dinsdag kwamen Spanje en Italië als zorgenkinderen van de eurozone in het vizier van de financiële markten te liggen. De rente op de langetermijnobligaties voor beide Zuid-Europese landen naderde daardoor de kritieke grens van 6 procent. Voor tienjarige Spaanse staatsobligaties liep de rente op tot 5,922 procent, voor Italiaanse tot 5,606 procent. Een rente van 6 procent maakt het een land zo goed als onmogelijk om zijn schulden af te lossen. Dat de Spaanse regering een nieuwe pijnlijke besparingsronde heeft aangekondigd, kon kennelijk niet op mededogen van de markten rekenen.

Beurzen in het rood

Dinsdag nam ook de onrust op de Europese beursvloer toe na het teleurstellende banenrapport in de VS van afgelopen vrijdag. Dat de Japanse centrale bank haar belangrijkste rentevoet tussen de 0,0 en 0,1 procent handhaaft, kan op weinig bijval van de beleggers rekenen. Door de nulrente aan te houden, blijven stimulusmaatregelen uit. De Japanse centrale bank gaf dinsdag bovendien haar twijfels over het vormpeil van de Europese economie te kennen.

Na een korte paasonderbreking – vrijdag en maandag was de beurs gesloten – noteerde de Bel20 dinsdag 1,77 procent lager tot 2.213,94 punten. Het aandeel van bank-verzekeraar KBC verloor maar liefst 6,60 procent van zijn waarde, een nieuwe dreun na de forse koersdalingen van vorige week. Op de beursvloer van Parijs (-3,08 procent), Frankfurt (-2,49 procent) en Londen (-2,24 procent) was de schade groter.

OESO

Dinsdag viel er wel een vleugje optimisme te bekennen in het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens de maandelijkse indicatoren van de OESO volgt er mogelijk een keerpunt voor de slabakkende economie in de eurozone, al wijst de organisatie op een merkbaar onderscheid tussen de lidstaten. Tekenen van herstel komen er uit Duitsland, terwijl Frankrijk en Italië negatieve signalen laten zien. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content