Eurocrisis laait op door Grieks exitscenario
De Europese financiële markten reageren nerveus op de geruchten rond een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone.
Door de de impasse rond Griekenland en een mogelijke exit van dat land uit de eurozone komt ook Spanje in het vizier van de financiële markten te liggen.
Spanje ziet de rente op staatsobligaties voor een termijn van tien jaar maandagmorgen toenemen tot 6,2 procent. Dat is het hoogste peil sinds 1 december 2011. Ook de Italiaanse rente loopt fors op tot 5,7 procent.
Spanje is er maandag wel in geslaagd 2,9 miljard euro op te halen via de internationale markten, maar moest op staatsobligaties met een termijn van achttien maanden een rente toestaan van 3,3 procent.
De hogere rente op het Spaans staatspapier brengt gewoontegetrouw een vlucht naar de veilige ‘Duitse haven’ mee. De rente op Duitse staatsobligaties daalt maandagmorgen tot 1,45 procent, het laagste peil ooit.
Op de aandelenbeurzen in Madrid in Milaan duikelen de indices maandagmorgen ruim 3 procent naar beneden. De koers van het bankenaandeel Banco Santander noteert rond die tijd meer dan 4 procent in het verlies. Maandag raakte nog bekend dat de Spaanse banken in april voor 263,5 miljard euro leningen aangegaan zijn bij de ECB. Daarmee wordt het record van maart alweer gebroken. Dat de Spaanse banken steeds meer geld moeten lenen bij de ECB betekent dat het vertrouwen van de financiële markten in Spanje ver te zoeken is. Tegen de slotbel blijft het verlies in Madrid beperkt tot 2,7 procent. Banco Santander klokt 3 procent lager af.
De Bel20 op Euronext Brussel ziet maandag ruim 2 procent verloren gaan met bank-verzekeraar KBC als grootste verliezer (-6,8 procent). 19 van de 20 steraandelen sluiten af in het rood. Verzekeraar Ageas moet 3,9 procent prijsgeven.
Ook de Europese eenheidsmunt lijdt onder een kreunende eurozone en zakt maandag met 0,32 procent tot 1,2847 dollar. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier