EU-ministers verdeeld over aanpak hefboomfondsen

© EPA

De ministers van Financiën van de Europese Unie zijn het dinsdag in Brussel niet eens geraakt over de aanpak van financiële producten als hefboomfondsen en private equity.

Het Spaanse EU-voorzitterschap haalde het voorstel bij de opening van het beraad meteen van de agenda. Minister van Financiën Elena Salgado verkoos naar eigen zeggen verder te bouwen aan een “zo groot mogelijke consensus”. “We gaan de volgende weken verder werken om tegen de zomer een akkoord te bereiken”, verklaarde ze.

De beslissing kwam voor sommigen als een verrassing. Het is bekend dat Groot-Brittannië vreest dat te strikte regels kapitaalvlucht uit het financiële centrum van de Londense City in de hand zouden werken, maar waarnemers gingen ervan uit dat de Britten door een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten buitenspel zouden gezet worden.

Bevoegd eurocommissaris Michel Barnier nam “akte” van de Spaanse beslissing. Hij beklemtoonde dat de Europese Unie nood heeft aan een snelle regeling. De geviseerde fondsen vertegenwoordigen volgens de Fransman ongeveer de helft van alle financiële transacties. “We zijn verplicht een resultaat te boeken”.

De kredietcrisis van 2008 had de Europeanen aangezet om strenger toe te zien op beheerders van hefboomfondsen, private equity en andere financiële producten. De Europese Commissie presenteerde vorig jaar een voorstel dat professionele beleggers moest beschermen en moest vermijden dat beheerders risico’s zouden nemen die het financiële systeem kunnen ondermijnen.

De ministers moeten niet enkel onderling een vergelijk vinden. Ook met het Europees Parlement moet een akkoord gemaakt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content