Energieprijzen derde kwartaal lager dan vorig jaar, vlees en brood duurder

© Getty Images

De energieprijzen in ons land zijn in het derde kwartaal met gemiddeld 4,3 procent gezakt in vergelijking met een jaar eerder. Vooral aardgas werd goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie.

Een dalende olieprijs heeft er voor gezorgd dat de brandstof- en stookolieprijzen respectievelijk 3,6 en 6,6 procent lager liggen dan een jaar geleden. Voor aardgas betaalt de consument zelfs ruim 10 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar. De prijs voor elektriciteit is stabiel (+0,1 procent) gebleven.

De consumptieprijzen voor levensmiddelen klommen in het derde kwartaal 1,2 procent. Bewerkte levensmiddelen werden 1,7 procent duurder, niet-bewerkte werden 0,5 procent goedkoper. Vlees (1,2 procent), brood (1,2 procent), groenten (1,6 procent), zuivel (1 procent) werden duurder. Onder meer bier (-1,4 procent) en alcoholvrije dranken (-0,4 procent) werden goedkoper, net als koffie en thee en cacao (-2,3 procent) en vis en zeevruchten (-3,6 procent). Tabak werd 5,6 procent duurder, door hogere accijnzen.

De daling van de energieprijzen zorgt er voor dat de inflatie in België voor het eerst sinds 2015 lager ligt dan in de buurlanden. De inflatie bedroeg gemiddeld 0,9 procent, tegen 1,3 procent in de buurlanden. Terwijl in ons land de energieprijzen daalden, stegen ze bij de buren.

Partner Content