Energiefactuur speelt de mentale gezondheid parten

© Getty Images (fizkes)

De energiecrisis met de fors stijgende energiefactuur zorgt voor meer gesprekken over financiële kopzorgen bij Tele-Onthaal. Bovendien speelt niet alleen het financiële. Volgens de hulplijn wegen de geldzorgen ook op de relatie en de gezondheid, of veroorzaken ze eenzaamheid, zo klinkt het donderdag in een persbericht.

Crisis na crisis, aldus de hulplijn. Na corona en de oorlog in Oekraïne zijn er nu de torenhoge energieprijzen en dito inflatie, met de winter die er nog aan zit te komen. ‘Onheilspellende berichten over inflatie en recessie volgen elkaar snel op’, klinkt het, en dat sijpelt ook door in de telefoongesprekken en chats bij Tele-Onthaal.

Zo is er de voorbije twee maanden (1 juli – 11 september) sprake van 7 procent meer gesprekken over sociaal-economische thema’s ten opzichte van vorige zomer. Uitgesplitst is er sprake van 16,3 procent meer gesprekken rond financiële kopzorgen en 13 procent meer gesprekken rond juridische thema’s in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor gesprekken rond huisvesting is de toename beperkt tot 1,5 procent.

De snelle opeenvolging van maatschappelijke problemen zet de mentale weerstand van de mensen die de hulplijn bellen onder druk, klinkt het. ‘Zwaarder dan de financiële ballast is soms ook de druk van geldzorgen op andere levensdomeinen. Tele-Onthaal merkt ook een correlatie op tussen sociaal-economische zorgen en andere gespreksthema’s: relaties, gezondheid en eenzaamheid.’

Sinds Covid ligt het aantal oproepen bij de hulplijn sowieso al hoger. Voor de pandemie was er in 2019 sprake van gemiddeld 2.324 oproepen per week. In 2020 was dat gestegen naar 2.675 oproepen per week. Nadien was er een afname, maar de gemiddelden liggen wel nog hoger: 2.647 oproepen per week in 2021 en voorlopig rond de 2.550 oproepen per week dit jaar.

Geschatte jaarprijs in september ligt fors hoger dan in augustus

Wie in september op de commerciële markt een nieuw energiecontract moet afsluiten, knijpt best even stevig in zijn arm. Voor elektriciteit stijgt de geschatte jaarprijs naar 3.256,63 euro, voor aardgas is dat 5.954,07 euro. Samen goed voor een geschatte jaarfactuur dus van 9.210 euro voor een gemiddeld gezin, of ruim 760 euro per maand.

Dat blijkt donderdag uit cijfers die de Vlaamse energieregulator Vreg heeft bekendgemaakt. Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden, voor wie in september op de commerciële markt een contract moet afsluiten. Het gaat om de geschatte jaarprijs van september 2022 tot en met augustus 2023, voor wie 3.500 kWh stroom verbruikt (dag- en nachttarief) en 17.000 kWh aardgas. Wie een sociaal tarief heeft, betaalt bijvoorbeeld veel minder.

Het gaat om nieuwe recordprijzen. De geschatte jaarprijs in september ligt fors hoger dan in augustus. Voor elektriciteit gaat het om een verschil op jaarbasis van 1.100 euro, voor aardgas om een extra kost van meer dan 2.160 euro. De reden is natuurlijk de fors gestegen prijs voor aardgas op de Europese markt, die naar nieuwe historische recordprijzen is gestegen. Die gasprijzen gingen overigens de voorbije weken wat naar beneden, maar zijn intussen weer beduidend gestegen.

De nieuwe cijfers van de Vreg houden wel geen rekening met mogelijke maatregelen die de verschillende regeringen plannen om de energiefactuur te verlichten.

Partner Content