Elektronische ecocheques vanaf volgend jaar beschikbaar

© ImageGlobe

Na de maaltijdcheques worden nu ook de ecocheques elektronisch. Een extra kaart is niet nodig, ze komen op de kaart van de maaltijdcheques. Dat melden ministers Willy Borsus (MR) en Maggie De Block (Open Vld) maandag.

Elektronische ecocheques zullen mogelijk zijn vanaf 1 januari 2016, zo besliste de federale ministerraad. Maar papieren cheques kunnen ook nog. En er kan zelfs gekozen worden voor een gemengd systeem.

Resem voordelen

De regering ziet heel wat voordelen. Zo is er minder kans op diefstal of verlies, krijgen werknemers meer flexibiliteit en dalen de administratieve lasten voor de werkgevers. Bovendien is ook beveiligd transport niet meer nodig.

Zeker voor de kleine zelfstandigen is de omslag goed nieuws, onderstreept minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). Zowat vier op de tien ecocheques worden uitgegeven bij kleine handelaars, tien procent in supermarkten en de helft bij gespecialiseerde ketens zoals fietsenwinkels of doe-het-zelfzaken.

“Aangezien de cheques niet meer gedrukt en vervoerd moeten worden, verdwijnen zowat 25 miljoen ecocheques en kan onze economie in totaal 41 miljoen euro besparen”, klinkt het bij De Block.

Minder CO2-uitstoot

In 2014 werden in totaal 24,79 miljoen ecocheques verdeeld, met een totaalwaarde van 202 miljoen euro. De cheques kunnen zoals bekend gebruikt worden voor een hele reeks producten en diensten, zoals treintickets, isolatiemateriaal, spaarlampen, huishoudtoestellen met een ecolabel en biovoeding.

Ook ministers Kris Peeters (Werk) en Willy Borsus (Middenstand, Zelfstandigen en kmo’s) onderstrepen het belang van de omslag voor de werkgevers. En Peeters wijst nog op de dalende CO2-uitstoot en verwacht dat tot 416 bomen gespaard kunnen worden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content