EFSF: ‘Eurocrisis kan binnen twee jaar voorbij zijn’

© Reuters

Voorwaarde is volgens directeur Klaus Regling dat alle betrokken landen zich aan hun begrotingsbeloftes houden.

“Als alle landen van de eurozone strikt hun engagementen voor de consolidatie van de begroting naleven en hun competitiviteit blijven verbeteren, kan de crisis in één of twee jaar geregeld zijn”. Dat zegt de Duitser Klaus Regling, directeur van het tijdelijke noodfonds EFSF in een interview met het weekblad Der Spiegel, dat maandag verschijnt.

Regling verzekerde dat het EFSF zijn opdracht als noodfonds tijdens de crisis goed vervuld heeft. “Als we er niet geweest zouden zijn, maakten Portugal en Ierland geen deel meer uit van de eurozone.”

ESM

Het noodfonds, met een maximale leningscapaciteit van 440 miljard euro, moet door het permanente Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) opgevolgd worden. Normaal gezien moest het ESM begin juli het levenslicht zien. Op 12 september spreekt het Duitse grondwettelijke hof zich echter nog uit over de verenigbaarheid van het ESM-verdrag met de Duitse wetgeving.

Regling, die de directeur wordt van het ESM, zegt dat de toekomst van het mechanisme afhangt van de uitspraak. “Zonder Duitsland heeft het ESM niet veel zin”. (AFP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content