‘Eengemaakte energiemarkt kan energiekosten Belgische consument drukken’

© EU/ Georges Boulougouris

De Belgische consument komt als grote winnaar uit de bus bij een eengemaakte energiemarkt. Dat zegt Europees commissaris Maros Sefcovic.

De commissaris zat gisteren rond tafel met federaal minister van Energie, Marie Christine Marghem. Tijdens het gesprek benadrukte de Europese commissaris dat Europa dringend werk moeten maken van een eengemaakte energiemarkt. Dat schrijft De Morgen.

Voordelen voor België

Volgens Sefcovic heeft een eenmaking alleen maar voordelen voor ons land. “Het risico op black-outs zal verdwijnen. En minstens zo belangrijk: de elektriciteitsprijs zou dalen. Als er meer aanbod is, winnen de consumenten.”

Het creëren van een Europese energiemarkt is een werk van lange adem. De lidstaten zijn al sinds de jaren zeventig in de weer om het project op poten te zetten. Maar de eenmaking botst op veel verzet van landen die hun soevereiniteit niet uit handen willen geven. Ook het prijskaartje doet veel lidstaten twijfelen. De eenmaking kost namelijk miljarden euro’s.

Toch blijft de Slowaak positief: “In 2016 willen we de eerste wetgeving doorvoeren.” Al kan hij nog geen duidelijk antwoord geven op de vraag wanneer de consument kan profiteren van de eengemaakte markt.

De Belgische energieprijzen swingen momenteel de pan uit. Na een BTW-verhoging heeft de Vlaamse regering nu ook een stroomtaks opgelegd. Voor een gemiddeld gezin gaat het om 100 euro per jaar. De verhoogde taks stoot onder meer de oppositiepartijen sp.a en groen tegen de borst. Volgens hen zijn de gezinnen en de alleenstaanden kop van jut. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content