Economische werkloosheid voor bedienden blijft mogelijk

Tijdens de vorige economische crisis in 2009 werd bij wijze van tijdelijke maatregel de economische werkloosheid voor bedienden ingevoerd.

Bij gebrek aan werk, kon een werkgever niet alleen zijn arbeiders, maar ook zijn bedienden laten stempelen, althans voor zover er een aantal voorwaarden waren vervuld.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de economische werkloosheid voor bedienden slechts te laten gelden tot eind 2011. De nieuwe economische crisis heeft de regering doen beslissen de economische werkloosheid voor bedienden definitief te maken.

Om bedienden economisch werkloos te maken, moeten volgende voorwaarden worden vervuld. De onderneming/werkgever moet onder toepassing van de CAO-wet vallen en als onderneming in moeilijkheden beschouwd worden. Dit laatste is het geval als de onderneming kan aantonen dat er een substantiële omzetdaling of daling van de bestellingen is. Een bediende die economisch werkloos is, krijgt voor die periode een werkloosheidsuitkering van de RVA aangevuld met een vergoeding van zijn werkgever.

Johan Steenackers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content