Economische heropleving eerste prioriteit volgens leiders G20

De leiders van de G20 hebben zondag op een bijeenkomst in Toronto beslist dat de rijkste landen tegen 2013 hun overheidstekort met de helft moeten terugdringen. Dat is te lezen in de slotverklaring.

De G20 bestaat uit de negentien landen met de grootste nationale economieën en de Europese Unie.

Over een internationale bankheffing werd geen overeenkomst bereikt. De G20 laat eventuele initiatieven over aan de lidstaten zelf. De leden verbinden zich er wel toe nieuwe minimumniveau’s voor het kapitaal van banken te bepalen. Die minima moeten er komen voor de volgende topbijeenkomst in november.

“De eerste prioriteit van de G20 is de economische heropleving”, staat verder te lezen in de slotverklaring. “De economische groei moet duurzaam en evenwichtig zijn en de financiële systemen moeten beter worden beschermd tegen risico’s.”

De hervorming van de financiële sector kan volgens de G20 worden bewerkstelligd door een strengere reglementering en een efficiënter toezicht, met betere regulatoren.

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde tijdens de bijeenkomst voor te verregaande overheidsbesparingen. Hij botste daarmee op protest van onder meer Frankrijk en Duitsland.

Ook opkomende economieën als Argentinië en Brazilië vrezen de verregaande saneringen bij de rijke economieën omdat ze in grote mate afhankelijk zijn van export.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content