‘Economisch herstel geen reden tot juichen’

© belga

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed), blijft op zijn hoede voor optimistische prognoses.

Fed-baas Bernanke laat zich duidelijk niet uit zijn lood slaan door het recente hoopgevende economisch nieuws. ‘Het is te vroeg om victorie te kraaien,’ luidde het in een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC.

De werkloosheidsgraad in de VS mag dan wel gedaald zijn tot 8,3 procent, volgens Bernanke blijft het aantal werklozen te groot en het herstel op de arbeidsmarkt te licht. De Fed-baas ziet vanuit de overheid bovendien geen maatregelen die de economische groei zouden moeten aanzwengelen. Geen reden tot juichen, dus.

Bernanke ziet overigens wel een probleem in de steeds duurdere brandstofprijzen. Die zouden leiden tot een lichte toename van de inflatie en een ‘gemiddeld’ economisch risico meebrengen.

De sceptische toon van Bernanke tijdens het interview met ABC staat in schril contrast met de verklaringen die de Italiaanse premier Monti aflegde tijdens zijn bezoek aan Japan. Volgens Monti is de oplossing voor het Griekse probleem in zicht, terwijl de maatregelen die de Italianen hebben genomen de malaise in Europa zouden afremmen. “De eurozone kreeg af te rekenen met een enorme crisis, maar ik geloof nu dat de crisis bijna achter de rug is,” voegde Monti eraan toe.

‘Wie beweert dat we uit de moeilijkheden zijn, maakt zichzelf iets wijs of misleidt het publiek,’ luidt de reactie van Glenn Levine, econoom bij Moody’s Analytics in Sydney. Volgens Levine is het in het belang van de Europese leiders om optimistisch te zijn nu de zaken wat stabiliseren in Europa, maar ‘het blijft aanmodderen’. (Bloomberg/Bo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content