ECB wijkt niet: rente blijft ongewijzigd

© belga

De Europese Centrale bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht op 0,75 procent.

De Europese Centrale bank (ECB) houdt de rente zoals verwacht op 0,75 procent.

De ECB ziet zich verplicht zowel de inflatie in de eurozone te beteugelen (onder de 2 procent), als de slabakkende economie aan te vuren. Hoewel een lagere rente mogelijk de economische groei zou kunnen stimuleren, hielden de meeste analisten geen rekening met een renteverlaging.

De rente in de eurozone zakte in juli 2012 voor het eerst onder de grens van 1 tot 0,75 procent. De inflatie in de eurozone daalde dit jaar van 1,8 procent in februari tot 1,7 procent in maart.

In een toelichting bij het rentebesluit zei voorzitter Draghi donderdag dat de centrale bank verschillende instrumenten tegen het licht houdt die de economie in de eurozone moeten aanwakkeren. Hij benadrukte ook dat Europa zo snel mogelijk werk moet maken van de beloofde bankenunie en het gezamenlijk toezicht op de banken.

“Het centrale toezicht is absoluut essentieel en de beste manier om een nieuwe crisis te voorkomen”, aldus Draghi in een verwijzing naar de bankencrisis in Cyprus, die afgelopen weken op haar grondvesten deed daveren. “Elke vertraging wat dat betreft zou extreem teleurstellend zijn,” voegde hij eraan toe.

De ECB-voorzitter toonde zich donderdag opmerkelijk minder optimistisch over de conjunctuur in de eurozone. Draghi mikt nog steeds op een herstel tijdens het tweede halfjaar, maar houdt dit keer wel rekening met een aantal risico’s.

Net als de ECB houdt ook de Britse centrale bank (Bank of England) het belangrijkste rentetarief op 0,5%. Dat is al het geval sinds maart 2009. Het inkoopprogramma van staatsobligaties blijft eveneens gehandhaafd, meer bepaald op 375 miljard Britse pond. Het inkoopprogramma is bedoeld om de economie van het Verenigd Koninkrijk aan te zwengelen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content