ECB houdt rente stabiel

© belga

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente op 1 procent.

Ook in januari liet de ECB de rente zoals verwacht onveranderd op de recordlaagte van 1 procent. In november en december 2011 werd de belangrijkste rentevoet telkens met 25 basispunten verlaagd.

Het hoofddoel van het monetaire beleid van de ECB bestaat erin de prijzen stabiel te houden. De ECB mikt daarbij op een inflatiecijfer dat net onder de 2 procent schommelt. De inflatie in de eurozone klom enkele maanden tot 3 procent, maar nam volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat in januari af tot 2,7 procent.

In een toelichting bij het rentebesluit bleef ECB-voorzitter Draghi bijzonder vaag over de economische vooruitzichten van de eurozone. Over het steunpakket aan Griekenland wou Draghi niets kwijt.

De belangrijkste bekommernissen blijven de grote onzekerheid en neerwaartse risico’s, én de kredietschaarste in de eurozone. Om daaraan te verhelpen stelde Draghi een nieuw stimulusplan voor de Europese bankensector in het vooruitzicht. Eind februari gaat de ECB opnieuw leningen met een looptijd van drie jaar aan de financiële instellingen ter beschikking stellen. Het bedrag zou opnieuw rond de 500 miljard euro schommelen.
(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content