ECB houdt munitie nog even op zak

© belga

De Europese Centrale Bank (ECB) sleutelt (nog) niet aan de historisch lage rente van 0,25 procent. Mogelijk volgen er in juni maatregelen.

Analisten hielden geen rekening met een gewijzigd rentebeleid in mei. Verwacht wordt dat die er op zijn vroegst in juni komt. Mogelijk dwingen nieuwe groei- en inflatievooruitzichten voor de eurozone de ECB dan tot actie. Daar houdt ECB-voorzitter Draghi wel degelijk rekening mee, bleek donderdag uit een toespraak.

‘Onconventionele maatregelen’

Vorige maand gaf de ECB-voorzitter al te kennen dat de gouverneurs van de centrale bank unaniem waren in hun voornemen om ‘onconventionele maatregelen’ te nemen als de risico’s van een ‘langdurige periode van lage inflatie’ te groot worden.

Doordat de inflatie in de eurozone in april op maandbasis licht toenam – van 0,5 tot 0,7 procent – nam de druk op de ketel van de ECB wat af, maar een inflatiecijfer van een dergelijk laag peil blijft in ieder geval ver onder het streefdoel van – net geen – 2 procent. “De markten zullen alert reageren op de aankondiging of er in juni al dan niet beleidsmaatregelen worden genomen”, zei Nomura- econoom Nick Matthews in een reactie op het rentebesluit van donderdag.

Lage inflatie en dure euro

In een toelichting bij het rentebesluit van donderdag hintte Draghi wel degelijk op mogelijke maatregelen in juni. “Deze meeting was slechts een preview voor de volgende vergadering in juni”, klonk het. Dan zijn ‘onconventionele maatregelen’ niet uitgesloten. Draghi benadrukte opnieuw dat een langdurige lage inflatie een bedreiging vormt voor de economie. Behalve met een te lage inflatie kampt de eurozone bovendien met een dure euro, wat ook al niet bevorderlijk is voor stabiliteit binnen de eurozone.

Het is en blijft dus wachten op de inflatie- en groeiprognoses van volgende maand vooraleer de ECB beslist om haar munitie in stelling te brengen.

Vandaag kwamen de gouverneurs van de ECB uitzonderlijk in Brussel bijeen in plaats van in Frankfurt. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content