‘ECB heeft crisisteam klaar voor Griekse euro-exit’

© Reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een crisisteam opgericht voor een mogelijke Griekse exit uit de eurozone na de verkiezingen volgende maand. Dat melden Duitse media.

Bij de verkiezingen van 17 juni in Griekenland zullen naar alle verwachting de antibesparingspartijen goed zullen scoren.

Volgens het weekblad Die Zeit wordt het crisisteam geleid door de Duitser Jörg Asmussen, die zetelt in het zeskoppige directiecomité van de ECB. De Duitse centrale bank, de Bundesbank, zou een gelijkaardig team opgezet hebben. Beide centrale banken weigerden elke commentaar.

“Niet wenselijk, maar niet uit te sluiten”

De ontslagnemende Griekse premier Lucas Papademos is van mening dat de voorbereiding van een zogenaamde ‘Grexit’ (Griekse exit) niet uitgesloten mag worden. “Hoewel zo’n scenario weinig waarschijnlijk is en niet wenselijk voor Griekenland of andere landen, kunnen we niet uitsluiten dat voorbereidingen getroffen worden om de mogelijke gevolgen van een Griekse euro-exit op te vangen”, zei hij aan de Wall Street Journal.

Papademos raamt de kost van een Griekse exit uit de eurozone tussen de 500 miljard en 1.000 miljard euro, inclusief de impact op de markten, besmettingseffecten en economische schade. “Bepaalde berekeningen die ik kon inkijken duiden op een inflatie die met 30 tot 50 procent zou kunnen stijgen,” luidt het. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content