ECB handhaaft rente op 1 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft, zoals algemeen verwacht, de rentevoet op het historisch laag niveau van 1 procent gehandhaafd.

Tijdens de toelichting van het maandelijkse rentebesluit, bevestigde Europese centrale bankier Jean-Claude Trichet donderdag in Frankfurt dat een exit van Griekenland uit de eurozone, in volle begrotingscrisis, een “absurde hypothese” is. Trichet verwelkomde daarbij de “substantiële” besparingsmaatregelen die de regering van premier Giorgios Papandreou zal nemen.

Trichet zei ook dat steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Griekenland “niet gepast is”, tenzij het om technische steun gaat. In Griekenland sloot een regeringswoordvoerder die mogelijkheid donderdag nochtans niet uit in een interview op de radio, “ook al is deze hypothese niet gewenst”. “Het IMF is een mogelijkheid. Dat kan ons psychologisch en sentimenteel duur te staan komen, en we hopen dat het niet zover zal komen, maar het is een optie die niemand kan uitsluiten”, aldus woordvoerder Giorgios Pétalotis.

Britse rente onveranderd Ook de Britse centrale bank heeft haar belangrijkste rentevoet ongewijzigd gelaten, op het historisch lage niveau van 0,5 pct. De rente is nu al een jaar lang stabiel. De Britse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar 0,3 pct en schudde daarmee de recessie van zich af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content