ECB drijft Spanje in het nauw

© reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) wijst de geplande sanering van de Spaanse bank Bankia met staatsobligaties af.

Uit een bericht op de website van de Financial Times blijkt dat de ECB het onaanvaardbaar vindt dat BFA, de moederbank van Bankia, de noodlijdende bank wil bijspringen met obligaties met een waarde van 19 miljard euro. Het komt er in dat geval op neer dat de obligaties bij de ECB voor geld ingeruild zouden worden. Volgens de ECB heeft de bank een kapitaalinjectie nodig.

Moederbank BFA (Banco Financiero y de Ahorro) maakte maandag bekend dat er in 2011 een verlies van 3,318 miljard euro werd opgetekend. Dochter Bankia zelf kondigde afgelopen vrijdag aan vorig jaar voor 3 miljard euro verlies te hebben geboekt.

De Spaanse banksector kreunt onder de gevolgen van een vastgoedzeepbel. Steeds meer Spanjaarden hebben problemen om hun lening terug te betalen, waardoor de financiële sector af te rekenen krijgt met miljardenverliezen. Bankia staat voor 37,5 miljard euro blootgesteld aan de Spaanse vastgoedmarkt. Voor ruim 30 miljard euro is er sprake van problematische kredieten.

De ECB lijkt vastbesloten om een ??herhaling van het debacle met de Ierse bankencrisis te voorkomen, en zet Madrid nu onder druk om eerst de centrale bank te raadplegen vooraleer beslissingen te nemen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content