ECB: ‘Cyprus mag modaliteiten van hulpplan wijzigen’

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De ECB heeft er geen probleem mee dat de regering in Cyprus sleutelt aan de modaliteiten van het omstreden hulpplan.

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt er geen probleem mee te hebben dat de regering in Cyprus sleutelt aan de modaliteiten van het omstreden hulpplan. De stemming over het pakket in het Cypriotische parlement is opnieuw met een dag uitgesteld.
Cyprus bereikte vorige week een akkoord met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een hulppakket ter waarde van 10 miljard euro. Een van de modaliteiten is dat de regering in Nicosia een eenmalige heffing op uitstaand geld oplegt. Die bedraagt 6,75 procent voor rekeningen met minder dan 100.000 euro en 9,9 procent voor rekeningen met meer dan 100.000 euro. Die ingreep zou ook nog eens 5,8 miljard euro moeten opleveren.

Een en ander leidde in Cyprus tot grote publieke woede en een ‘bank run’ op zaterdag. De banken op het eiland zijn voorlopig gesloten.

Sleutelen

De ECB zegt er geen probleem mee te hebben dat de regering in Cyprus sleutelt aan de modaliteiten van het noodpakket. ‘Dit is het financieel aanpassingsprogramma van de Cypriotische regering, niet van de trojka of van een andere regering’, zei ECB-directeur Jörg Asmussen. De Duitser speelde een sleutelrol tijdens het nachtelijke Eurogroep-overleg waar het hulppakket overeengekomen werd. De ECB is een van de drie partners van de trojka.

‘Als president Nicos Anastasiades iets aan de heffing op spaarrekeningen wil wijzigen, ligt de bal in zijn kamp. Hij moet er gewoon voor zorgen dat de financiering intact blijft. Het belangrijkste is dat de financiële bijdrage van 5,8 miljard euro overeind blijft,’ aldus Asmussen.

Ook verscheidene Europese hoofdsteden lieten reeds verstaan dat aanpassingen aan het Cypriotische luik van het reddingsplan geen probleem vormen, zolang de opbrengst ongewijzigd blijft. ‘Hoe Cyprus zijn bijdrage financiert, hoe het die inspanning verdeelt, dat is de zaak van de Cypriotische regering’, zei de woordvoerder van de Duitse regering.

Stemming uitgesteld
De stemming over het reddingspakket in het parlement van Cyprus is alvast voor de tweede keer uitgesteld, tot dinsdag. Parlementsvoorzitter Giannakis Omirou verwees naar ‘enkele veranderingen in het wetsontwerp die nu besproken en opgehelderd moeten worden’, maar gaf geen details.

Bedoeling is vooral de impact op kleinere tegoeden te verminderen. Naar verluidt wordt gesproken over een heffing van 3 procent voor de kleine spaarders en tot 15 procent voor rekeninghouders die meer dan 500.000 euro bij de bank hebben geparkeerd.

Bankroet dreigt
De onderhandelingen op Cyprus zijn in ieder geval geen sinecure. De centrumrechtse partij van president Anastasiades beschikt immers maar over 20 van de 56 zetels in het parlement en moet steun vinden bij andere fracties. De gesprekken vinden plaats onder immense druk.

Anastasiades waarschuwde dat het bankroet dreigt indien het reddingsplan niet wordt goedgekeurd. Raken de partijen het eens over aanpassingen, dan houden de ministers van Financiën van de eurozone vanavond allicht een teleconferentie om de Cypriotische bijdrage opnieuw tegen het licht te houden.

Rusland boos Rusland dreigt er intussen mee zijn twee jaar geleden verstrekte lening van 2,5 miljard euro aan Cyprus te ‘herzien’. Moskou is boos omdat het niet werd geconsulteerd over het reddingsplan voor het Zuid-Europese eiland. Veel Russen hebben in totaal voor miljarden euro’s op bankrekeningen in Cyprus staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content