ECB aanvaardt weer Griekse staatsobligaties

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De rente op 10-jarige Griekse staatsleningen daalde tot iets meer dan 12 procent, het laagste niveau sinds maart 2011.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat opnieuw Griekse staatsobligaties aanvaarden als onderpand voor kredietverlening. Dat is voor het eerst sinds juli.

De beslissing is een gevolg van de omvangrijke maatregelen die Griekenland heeft doorgevoerd om de crisis aan te pakken, zoals bezuinigingen, structurele hervormingen en de privatisering van staatsbedrijven, zo argumenteert de ECB. Dat meldt persbureau Reuters.

Goed nieuws voor banken

De maatregel, die vanaf 21 december in voege treedt, is goed nieuws voor de Griekse banken, die op deze manier het noodzakelijke geld kunnen bekomen om te blijven functioneren.

Het besluit van de ECB leidde meteen tot forse koerswinsten voor banken op de beurs in Athene. Eurobank en Piraeus Bank wonnen beide ruim 10 procent.

Hogere rating, lagere rente

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) verhoogde gisteren zijn rating van Griekenland met zes stappen tot B-. Een besluit dat door minister van Financiën Yannis Stournaras “een groot succes” voor zijn land werd genoemd.

S&P waarschuwde echter dat het alsnog mis kan gaan met Griekenland.

Onder andere als gevolg van de ratingverlaging door S&P daalde de rente op 10-jarige Griekse staatsleningen vandaag tot iets meer dan 12 procent, het laagste niveau sinds maart 2011. Afgelopen zomer bedroeg de rente nog meer dan 30 procent.

Noodhulp

Vorige week kreeg Griekenland circa 49 miljard euro aan financiering toegezegd door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Dat moet het noodlijdende Zuid-Europese land door de crisis loodsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content