Dure kredietverzekeringen wegen nog altijd op export

© belga

De technologiefederatie Agoria zet nog eens de puntjes op de i: sinds het uitbreken van de crisis werden kredietverzekeringen duurder. Transacties met debiteuren die in moeilijkheden zaten, werden bovendien niet langer volledig verzekerd. De situatie is gelukkig al verbeterd, geeft Agoria toe. Onder meer dankzij het Belgacap-systeem van aanvullende kredietverzekeringen dat de vorige regering heeft ingesteld.

Maar: “Belgacap is geen goed product”, zegt Frank Vandermarliere, hoofdeconoom van Agoria. “Bedrijven kunnen er alleen maar een beroep op doen als bepaalde kredietlimieten worden verlaagd. Niet als ze volledig worden geannuleerd. Bovendien ligt de beslissing of een kredietlimiet al dan niet wordt verlaagd of ingetrokken enkel en alleen bij de kredietverzekeraar. Bedrijven kunnen zo’n beslissing nergens aanvechten.”

Agoria concludeert dat het Belgacap-systeem moet worden uitgebreid. “Ofwel moeten we Belgacap vervangen door het Duitse systeem”, stelt Vandermarliere voor. “Daar neemt een afdeling van de kredietverzekeraar Euler Hermes de taak van openbare kredietverzekeraar op zich. Met groot succes: het Duitse systeem verzekerde meer dan 10.000 bedrijven voor in totaal een half miljard euro. In België kan zoiets toch ook? Delcredere komt perfect in aanmerking voor de job.”

Assuralia, de koepelorganisatie van de verzekeraars, staat open voor de suggesties van Agoria. Onder voorbehoud weliswaar. “Heeft de bedrijfswereld wel nood aan een uitbreiding van Belgacap”, vraagt woordvoerder Wauthier Robyns zich af. “Het systeem voorziet in een bijkomende marge van 300 miljoen euro. Bij mijn weten hebben Belgische bedrijven daar slechts een paar tientallen miljoenen van gebruikt.” Assuralia is er zich evenwel van bewust dat een Europese harmonisering van de overheids-EHBO voor kredietverzekeringen zich opdringt. “De lidstaten moeten de lat zoveel mogelijk gelijk leggen”, vindt Robyns. “Het Belgische voorzitterschap van de EU, vanaf 1 juli, biedt misschien mogelijkheden.”

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content