‘Duitsland wordt rijker zonder Berlijn, België wordt armer zonder Brussel’ (infografiek)
Berlijn werd door de voormalige burgemeester Klaus Wowerei omschreven als ‘arm maar sexy’. Dat klopt, toch wat de cijfers betreft. Duitsland is namelijk het enige Europese land dat rijker zou zijn zonder haar hoofdstad. En neen, dat geldt niet voor Brussel en België.
Het instituut voor Economisch Onderzoek in Keulen heeft berekend in welke mate het bruto binnenlands product (bbp) wordt beïnvloed mocht een land het zonder zijn hoofdstad moeten stellen. Duitsland zonder Berlijn, Frankrijk zonder Parijs, België zonder Brussel enz.
Anders gesteld, op basis van het bbp per hoofd van de bevolking (bbp per capita), zou Groot-Brittannië zonder Londen 11 procent armer zijn. Volgens dezelfde berekening verliest Frankrijk 15 procent zonder Parijs, waar de grootste bedrijven, zoals Total, Renault en Peugeot hun hoofdkantoor hebben. Griekenland krimpt zelfs met 20 procent zonder Athene. En België wordt 8,7 procent armer zonder Brussel.
Maar uitgerekend Duitsland, de grootste economie van Europa, kan best zonder hoofdstad Berlijn, zo blijkt. Vanuit financieel oogpunt tenminste. Beter, want Duitsland wordt zelfs 0,2 procent rijker mocht ze niet aan het ‘arme maar sexy’ Berlijn verknocht zijn.
Verschil (in procent) bbp per capita zonder hoofdstad
bron: Quartz
Berlijn worstelt vandaag nog steeds met het economisch herstel, nadat de val van de Muur in 1989 de rijkere westelijke helft van de stad en het armere oosten bijeen bracht. De werkloosheid in de hoofdstad ligt boven het nationale gemiddelde, terwijl Berlijn als ‘stadstaat’ vorig jaar meer overheidssubsidies ontving dan om het even welke andere Duitse deelstaat.
Hoewel Berlijn zichzelf heeft heruitgevonden als een start-up hub en een belangrijke toeristische trekpleister werd, blijft Frankfurt het financiële hart van het land. Bovendien hebben de machtige industriële reuzen van Duitsland hun hoofdkantoor elders, zoals autobouwerBMW in München.
Wat geldt voor Duitsland en Berlijn geldt niet voor België en Brussel. De dienstensector blijft een belangrijke troef voor onze hoofdstad. De tertiare sector is goed voor ongeveer 90 procent van de werkgelegenheid in Brussel. De Belgische hoofdstad heeft in dat verband veel te danken aan de verscheidene instellingen van de Europese Unie die er hun hoofdzetel hebben gevestigd. Een omgeving die een aantrekkelijk aanbod heeft voor vertalers, consultants, advocaten en organisatoren van evenementen. Volgens het Duitse instituut voor EconomischOnderzoek verliest België 9 procent aan welvaart zonder Brussel. (Tagesspiegel/Quartz/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier