Duitsland gaat fors besparen

© belga

De Duitse regering wil tot 2014 ongeveer 80 miljard euro besparen. Dat meldt bondskanselier Angela Merkel maandag na afloop van twee dagen overleg over het Duitse besparingspakket.

“Tot 2014 zal ongeveer 80 miljard euro bespaard worden”, aldus Merkel. De financiële toekomst moet op die manier op solide benen staan, luidde het.

Volgens Merkel moeten de grote gaten in het financiële systeem worden gedicht. Zowel de economie als de sociale sector moet daarbij inleveren. Zo haalde de bondskanselier de afbouw van subsidies aan, een taks op luchtverkeer en een belasting voor de financiële markt.

Bij de Duitse energieconcerns die actief zijn in kernenergie zal een deel van de bijkomende winsten bij een verlengde levensduur van de kerncentrales afgeroomd worden. Jaarlijks moet dat 2,3 miljard euro opleveren. Dat bedrag moet komen van Eon, RWE, Vattenfall en EnBW.

De Duitse regering wil tegen 2014 ook het aantal jobs bij de federale overheid met meer dan 10.000 afbouwen. De in 2011 geplande verhoging van de kerstmisbonus voor de federale ambtenaren wordt opgeofferd, wat overeenstemt met een loonkrimp van 2,5 procent.

Ook minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg zal tegen begin september een plan moeten uitwerken om te besparen. De Bundeswehr moet met 40.000 soldaten worden ingekrompen. Op dit moment telt Duitsland 250.000 soldaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content