“Duitse overheidsobligaties zijn niet langer veilig” (BNP Paribas AM)
Met een rentevoet dicht bij nul kunnen Duitse Bunds de komende jaren alleen maar in waarde dalen, terwijl Europa opnieuw betere tijden tegemoet gaat.
Tot voor kort werd de obligatiemarkt beschouwd als een vrijwel risicoloze vluchthaven voor beleggers, maar dat is verleden tijd sinds het begin van de Europese kredietcrisis enkele jaren geleden. Dat heeft uiteraard geleid tot heel wat zenuwachtigheid bij spaarders die hun geld willen investeren in obligaties zonder risico’s te nemen.
“De risico’s op de kredietmarkt liggen vandaag compleet anders”, zegt Christophe Auvity, Lead Portfolio Manager European Investment Grade/Global Credit bij BNP Paribas Asset Management. “Voor de Europese crisis waren overheidsobligaties ongetwijfeld de veiligste activa, op de voet gevolgd door obligaties uitgegeven door de banken. Bedrijfsobligaties, waarvan de ratings zich vaak in de buurt van ‘BBB’ situeren, werden beschouwd als relatief risicovolle activa. Vandaag zijn het precies die laatste die in de ogen van beleggers de minste risico’s inhouden. Overheidsobligaties daarentegen worden beschouwd als de minst aantrekkelijke activa. De obligaties van Griekse bedrijven hebben niet geleid tot wanbetalingen, in tegenstelling tot die van de Griekse overheid.”
Duitse overheidsobligaties worden nog wel beschouwd als een risicoloze belegging, maar de rente op vijf jaar bedraagt amper 0,40 procent. Veiligheid heeft duidelijk een prijs. Bovendien is het zeer waarschijnlijk dat de waarde van die Duitse effecten zal dalen zodra Europa zich opnieuw herstelt.
Om de Europese kredietmarkt optimaal te bespelen, moeten we ons nu richten op bedrijfsobligaties met een redelijk rendement. “Terwijl bedrijven vandaag kunnen bogen op zeer zwakke schuldratio’s en gezonde balansen, is dat niet noodzakelijk het geval voor de Europese lidstaten”, zegt Auvity, die een gediversifieerde obligatieportefeuille aanraadt met toonaangevende industriewaarden, type Siemens. De spread – het renteverschil ten opzichte van de Duitse Bund – van industriële obligaties situeert zich in de buurt van 2,80 procent op vijf jaar, wat relatief aantrekkelijk is.
Een gunstige context voor obligaties
Algemeen gesproken beschouwt het obligatieteam van BNP Paribas AM obligaties als een aantrekkelijke activaklasse in tijden van nulgroei. Ze zijn in elk geval aantrekkelijker dan andere financiële activa die gevoeliger zijn voor conjunctuurschommelingen zoals aandelen.
“In een ongunstige macro-economische context doen obligaties van goede kwaliteit het uitstekend. In 2008, toen we werden geconfronteerd met een crisis zonder voorgaande, verloren investment-grade obligaties (van de beste kwaliteit) amper 3 procent.
Karine Huet
Hiërarchie van risico’s gelinkt aan obligaties
(van minst risicovol tot meest risicovol)
Voor 2008 Vandaag
Overheidsobligaties Bedrijfsobligaties
Bankobligaties Bankobligaties
Bedrijfsobligaties Overheidsobligaties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier