Duitse ondernemer nog somberder dan verwacht

© Reuters

Het vertouwen van de Duitse CEO in de economie valt lager uit dan analisten hadden voorspeld. Dat blijkt uit het rapport van het Ifo-onderzoeksinstituut uit Mannheim.

Het vertouwen van de Duitse CEO in de economie valt lager uit dan analisten hadden voorspeld. Dat blijkt uit het rapport van het Ifo-onderzoeksinstituut uit Mannheim.

De Ifo-vertrouwensindex, die maandelijks wordt samengesteld op basis van een rondvraag bij 7.000 ondernemers, zakte in april tot 104,4 punten tegenover 106,7 punten een maand eerder. Analisten hielden rekening met een terugval tot 106,2 punten.

Hiermee zakt het vertrouwen van de ondernemers uit de grootste economie van de eurozone voor de tweede maand op rij dieper weg. In februari, toen het hoogste peil sinds april 2012 bereikt werd, zagen de vooruitzichten er heel wat beter uit.

De Duitse ondernemer maakt zich in de eerste plaats zorgen over de zwakke export, traditioneel de motor die de Duitse economie op gang trekt, waardoor meer gerekend wordt op de binnenlandse consumptie. Maar ook daar zijn de vooruitzichten weinig bemoedigend, lieten de retailers al verstaan.

“Met de recente dip in het Duitse ondernemersvertrouwen wordt een stevig herstel voor de Duitse economie onwaarschijnlijk ,” aldus David Brown, hoofdeconoom bij New View Economics. Volgens Brown zal Duitsland zich al gelukkig mogen prijzen als het erin slaagt op korte termijn een recessie te vermijden.

Volgens economen gepolst door het persagentschap Reuters ontsnapt Duitsland nipt aan een recessie door een toename van het bbp met 0,3 procent in het tweede kwartaal.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content