Duitse locomotief verliest vaart

© reuters

Volgens het Duitse instituut IMK groeit de economie in Duitsland dit en volgend jaar nauwelijks. De werkloosheid zou stilaan weer toenemen.

De prognoses van het IMK ogen somber voor de gangmaker van de eurozone. Het instituut voorspelt voor dit jaar een toename van het bbp met slechts 0,6 procent. In 2013 zouden de Duitsers het met een groei van 0,3 procent met nog iets minder moeten stellen.

Het IMK wijt de groeivertraging weinig verrassend aan de crisis in de eurozone. Die crisis zou ook gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Duitsland. In 2012 zou het aantal werklozen wel nog met 78.000 afnemen, maar in 2013 zou het de andere richting uit gaan.

Als de prognoses van het IMK kloppen, telt Duitsland volgend jaar 2,97 miljoen werklozen, wat overeenstemt met een werkloosheidsgraad van 7 procent.

Ook het gerenommeerde Ifo-instituut laat weinig bemoedigende cijfers zien. Het Ifo verlaagde zijn groeiprognoses voor de Duitse economie voor dit jaar van 0,9 procent tot 0,7 procent.

Andere macro-economische data wijzen erop dat de Duitse economie aan uithoudingsvermogen verliest door de onzekere toekomst van de eurozone. De eurocrisis begint namelijk te wegen op de handel en brengt investeringen in het gedrang. Dat blijkt onder meer uit het Duits ondernemersvertrouwen dat in mei een flinke knauw kreeg, en uit de productie die terugviel door de nervositeit bij bedrijven binnen de eurozone. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content