Duitse investeerder volgt spoor van pessimisme

© belga

Het vertrouwen van de institutionele belegger in de grootste economie van de eurozone deemstert verder weg. Dat blijkt uit de ZEW-index uit Mannheim.

De maandelijkse index van het onderzoeksinstituut ZEW uit Mannheim daalt voor de zesde maand op rij, en staat nu op zijn laagste peil in 32 maanden.

De ZEW-index polst bij een 300-tal analisten en institutionele beleggers naar hun verwachtingen over de conjunctuur. De index daalde in augustus forser dan verwacht tot -37,6 punten. In juli werd met -15,1 punten al het laagste peil in 2,5 jaar bereikt. Analisten hielden rekeneing met een daling tot -25 punten.

“Het scepticisme tegenover de toekomstige economische groei bij een toenemend aantal experts is tijdens de afgelopen maanden dramatisch toegenomen”, verduidelijkt ZEW-topman Wolfgang Franz. De verwachtingen liggen in lijn met het pessimisme dat heerst op de financiële markten, luidt het.

Volgens het onderzoeksinstituut is de onzekerheid ook toegenomen door de angst voor een recessie in de Verenigde Staten en de daaraan gekoppelde kredietverlaging door Standard & Poor’s.

(belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content