Draghi (ECB) ontgoochelt markten
Er werd al de hele week uitgekeken naar de persconferentie van Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. De persconferentie van Ben Bernanke verzonk dan ook in het niets wat betreft media-aandacht.
Er werd al de hele week uitgekeken naar de persconferentie van Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. De persconferentie van Ben Bernanke verzonk dan ook in het niets wat betreft media-aandacht.
De inleidende opmerkingen van Draghi gaven al meteen een indruk voor wat zou volgen, namelijk in zeer vage bewoordingen aangeven dat de ECB zal doen wat nodig is om de euro in stand te houden. Het was wachten op de vragen van de journalisten in het publiek om de voorzitter het vuur aan de schenen te leggen.
Londense uitspraken
Draghi werd hard aangepakt over zijn uitspraken in Londen vorige week, waar hij liet weten dat de ECB alles zou doen om de euro te redden, en dat dit voldoende zou zijn. Deze uitspraken hebben een storm veroorzaakt in de pers en de financiële markten. De Spaanse en Italiaanse rente zakten in een week tijd met ruim 50 basispunten.
Vandaag liet de voorzitter weten dat zijn woorden, in tegenstelling tot wat in de pers werd beweerd, vooraf besproken werden in de bestuursraad van de ECB en dat zij volmondig achter zijn uitspraken staan. “Binnen ons mandaat zullen wij alles doen om de euro in stand te houden. De euro is dan ook onomkeerbaar, en het heeft geen enkele zin om tegen de euro te wedden”, gaf Draghi strijdvaardig mee.
Banklicentie voor het ESM
Op de vraag of het Europese reddingfonds (EFSF/ESM) zich rechtstreeks bij de ECB zou kunnen financieren (als een gewone bank), antwoordde Draghi dat het niet hij is die het ESM een banklicentie kan geven. Enkel overheden kunnen dit doen. Wel liet hij opnieuw weten dat in zijn huidige vorm het ESM geen geschikte tegenpartij is om zich rechtstreeks te financieren bij de ECB.
Hoewel de deur dus potdicht lijkt voor een directe financiering van het ESM bij de ECB, en dus van de financiering van de obligatieaankopen door dat reddingfonds via de ECB, staat de deur wel degelijk op een kier. Van zodra politici het ESM een banklicentie geven, kan de ECB de situatie herevalueren.
Hulp aan Italië
Een krachtige statement van de ECB-voorzitter was ook te noteren toen een Italiaanse journalist vroeg of de ECB de Italiaanse rente zou helpen verlagen via de inkoop van Italiaanse overheidsobligaties. Draghi antwoordde (met nadruk) dat “de ECB en het ESFS/ESM de Italiaanse rente enkel zullen helpen verlagen wanneer het land officieel hulp vraagt aan Europa en het op dat moment opgelegde besparingsprogramma aanvaardt”. Daarmee sluit Draghi uit dat de ECB nu al zou tussenkomen om de Italiaanse (en Spaanse) rente te verlagen.
Ontgoocheling
Net als vorige week reageren de financiële markten zeer fel op de uitspraken van Draghi. Op een half uur tijd evolueerde de Spaanse beurs van een winst van 2% naar een verlies van 5%. Ook de Italiaanse beursindex verliest fors. Pas in de komende weken zullen de details over een eventuele ECB-interventie duidelijk worden, en dan nog hangt veel af van de lokale politici of er wel degelijk hulp zal komen.
Mathias Nuttin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier