Draghi (ECB) moet ingrijpen: ‘Renteverlaging is het absolute minimum’
Door de erg lage inflatie in de eurozone neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om in te grijpen. Volgens Danny Reweghs, directeur analyse en strategie bij MoneyTalk, is een renteverlaging het absolute minimum.
Door de erg lage inflatie in de eurozone neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om in te grijpen. Volgens Danny Reweghs, directeur analyse en strategie bij MoneyTalk, is een renteverlaging het absolute minimum. Rest de vraag welke opties ECB-voorzitter Mario Draghi nog in petto heeft bij het volgende rentebesluit van donderdag 5 juni. En wat zijn de mogelijke gevolgen?
De inflatie in de eurozone is in mei verder gedaald tot 0,5 procent tegenover 0,7 procent in april, blijkt uit een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. De ECB staat hierdoor nog meer onder druk om haar monetaire beleid bij te sturen. ‘Niets doen’ is alvast geen optie meer volgens Danny Reweghs.
Eind maart waarschuwde u al voor het deflatiegevaar, waardoor de ECB ‘moest ingrijpen’. Maar dat is niet gebeurd. Hoe komt dat?
Danny Reweghs: “De ECB is van nature een ‘consensusinstelling’ die rekening moet houden met zeer uiteenlopende economieën, maar ook uiteenlopende gevoeligheden. Draghi trachtte eerst met ‘verbaal geweld’ de markten, maar ook de consumenten en bedrijfsleiders te sturen. Maar dat blijkt deze keer duidelijk niet genoeg.
Waar is inflatie eigenlijk goed voor?
Danny Reweghs: “We weten allemaal dat veel inflatie de economie ontregelt, maar een beperkte inflatie van enkele procenten kan zeker geen kwaad. Het zorgt ervoor dat de lonen stijgen, dat investeringen van bedrijven gemakkelijker kunnen renderen omdat consumenten ook worden aangezet vandaag te kopen en niet te wachten tot morgen. Een beetje inflatie is de smeerolie die het (economisch) tandwiel doet draaien.
Nu wordt de druk op de ECB – met een inflatiecijfer van 0,5 procent – om in te grijpen echt wel groot. Is een renteknip voldoende?
Danny Reweghs: “Of een zoveelste renteverlaging alleen voldoende zal zijn, moet nog blijken. Er is daar terecht de nodige twijfel over. Mede doordat Draghi al een paar keer heeft aangekondigd dat er een ingreep van de ECB er zit aan te komen, is niks doen geen optie meer. Zeker zouden de markten het niet begrijpen na een nieuwe tegenvaller van het inflatiecijfer voor mei. Een renteverlaging is dus een ‘minimum minimorum’ voor de markten.”
Welke munitie heeft de ECB volgens u nog in voorraad?
Danny Reweghs: “Het probleem van de zwakke economische groei in de eurozone is niet dat de rente té hoog is. Het probleem is en blijft een gebrekkige kredietverstrekking. Het geld dat de ECB ter beschikking stelt, blijft té veel ‘plakken’ bij de banken zelf en bereikt té weinig de consument die een huis wil (ver)bouwen of kopen of de bedrijfsleider die een investering wil doen. De ECB moet dus die kredietverstrekking helpen vlot trekken door bijvoorbeeld herpakte schuldvorderingen op te kopen of toe te laten als onderpand bij de ECB.”
De ECB zou de eerste centrale bank zijn die de depositorente negatief maakt. Wat betekent dat, en wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen voor de spaarrente en de consumenten?
Danny Reweghs: “De verwachting is inderdaad dat de ECB de rente die grote investeerders (financiële instellingen, pensioenfondsen, …) krijgen om hun geld bij de ECB te parkeren negatief zal worden. Een bestraffing dus voor wie daar grote sommen wenst aan te houden. Dat betekent meer dan waarschijnlijk dat de rente op spaarboekjes en andere producten nieuwe dieptepunten zal bereiken. Er is echter geen sprake van dat particuliere spaarders met een negatieve rente zullen geconfronteerd worden. De consument zal echter nog meer worden aangepord om zijn geld uit te geven in plaats van te sparen of het te gaan beleggen. Bijvoorbeeld in (bedrijfs)obligaties of aandelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier