‘Double dip’ voor Britten

© belga

De Britse economie sukkelt voor de tweede keer sinds de financiële crisis in een recessie. Een ‘double dip’ heet dat.

Het bbp (bruto binnenlands product) van Groot-Brittannië is – volgens een eerste raming van het Britse statistiekbureau ONS – tijdens het eerste kwartaal 2012 met 0,2 procent gekrompen. Aangezien er in het laatste kwartaal 2011 al een terugval met 0,3 procent werd genoteerd, belandt het land in een periode van recessie. Voor het eerste kwartaal van dit jaar hadden analisten gerekend op een lichte groei met 0,1 procent.

De terugval in het eerste kwartaal is grotendeels te wijten aan de zwakke prestaties van de bouwsector (- 3 procent) en de industrie (-0,4 procent). De bouwsector noteerde overigens de zwaarste terugval sinds het eerste kwartaal 2009.

De Britse economie kromp tijdens de vorige recessie van 2008-2009 met 7,1 procent en herstelde daarvan slechts moeizaam. Het Britse beleid kreeg – gehinderd door een strakke tegenwind van de schuldencrisis in de eurozone – namelijk af te rekenen met besparingsmaatregelen, een hoge inflatie en een wankele bankensector. De Britse export is voor ongeveer 40 procent afhankelijk van de eurozone.

Dat Groot-Brittanië opnieuw in een periode van recessie terechtkomt, is slecht nieuws voor de regering-Cameron. De Britse premier kijkt aan tegen een tanende populariteit als gevolg van een afluisterschandaal rond mediamagnaat Rupert Murdoch.

De Britse minister van Financiën George Osborne liet woensdag in een reactie op het ONS-rapport weten dat de regering haar besparingsprogramma voortzet, ondanks de recessie. Osborne wil te allen prijze vermijden dat het Britse overheidstekort toeneemt.(BO/Reuters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content