Diesel goedkoper, maar accijns stijgt

© Belga Image

Diesel tanken is vanaf dinsdag fors goedkoper. Een accijnsstijging zet wel een rem op de prijsdaling.

Een liter diesel (B7) mag vanaf dinsdag maximaal 1,738 euro per liter kosten. Het gaat om een daling met 4,3 cent.

Het cliquetsysteem maakt daarbij een nog grotere vermindering ongedaan. Op diesel geldt sinds maart vorig jaar een korting via een daling van de bijzondere accijns. Die accijns gaat nu weer een beetje omhoog omdat de prijs van diesel onder de 1,7 euro per liter zou zijn gezakt.

De federale regering voerde de korting midden maart in om de forse prijsstijgingen van brandstoffen door de Russische invasie van Oekraïne te milderen voor de consumenten. Ze verminderde de accijnzen voor benzine en diesel met 144,6282 euro per 1.000 liter tot 455,5305 euro, wat neerkwam op een totale korting van 17,5 cent per liter aan de pomp. De daling ging gepaard met een cliquetsysteem, waarbij de accijnzen weer geleidelijk zouden stijgen als de prijzen onder de 1,7 euro per liter zouden zakken.

Wat diesel betreft, gaat het om de eerste keer dat het cliquet in werking treedt. De bijzondere accijns stijgt met 35,95 euro naar 491,4805 euro per 1.000 liter. Voor benzine trad het cliquet in september al voor het eerst in werking en tegen midden november was de volledige korting weggewerkt.

De korting op diesel geldt nog tot en met maart, tenzij het cliquetsysteem ze eerder tenietdoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content