Dexia lijdt bijna een miljard verlies: ‘het einde van de ellende is nog niet zicht’

© Belga

‘Heeft Dexia straks opnieuw nood aan een kapitaalsverhoging?’ Dat vraagt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt zich af naar aanleiding van de nieuwe slechte resultaten van de restbank. In een recent interview met Trends magazine zei CEO Karel De Boeck dat Dexia heel voorzichtig moet zijn met het slikken van verliezen.

Karel De Boeck, CEO Dexia: ‘Nog minstens vijf jaar bibberen’

De restbank Dexia boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 905 miljoen euro. Dat is vooral te wijten aan een andere boekhoudkundige waardering van de derivaten, die Dexia 300 miljoen euro kost.

Het verlies van Dexia over het eerste halfjaar is lager dan een jaar geleden toen de restbank 1,17 miljard euro verlies liet noteren. Maar het ligt dicht in de buurt van de jaarprognose die CEO Karel De Boeck tot begin dit jaar hanteerde.

Waarborg

Dexia wijst erop dat de bank operationeel veel beter presteert, met dank aan de lagere financieringskosten. Dankzij de waarborg die de Belgische en Franse overheid uitschreven voor het schuldpapier van Dexia en de geringe vergoeding die daar tegenover staat, kan Dexia zich veel goedkoper financieren dan in het verleden.

De bank legt dan ook de nadruk op het ‘recurrent nettoresultaat’, dat ‘maar’ 364 miljoen euro in het rood staat. In het tweede kwartaal lag de financieringskost amper 20 miljoen euro boven de inkomsten uit de commerciële portefeuilles.

Winstwaarschuwing

Begin juli verzond Dexia een winstwaarschuwing waarin het meldde dat de invoering van de IFRS 13-norm voor de waardering van derivaten een negatieve impact van 450 miljoen euro kon hebben op de resultaten. Nu blijkt dat dit negatief effect 300 miljoen euro bedraagt. Daarnaast wordt het resultaat gedrukt door eenmalige kosten.

Dexia nam in het tweede kwartaal ook een provisie voor kredietrisico’s van 84 miljoen euro. Dat bedrag gaat grotendeels naar het risico dat Dexia loopt op de Amerikaanse stad Detroit, die een week geleden bescherming tegen zijn schuldeisers aanvroeg. Detroit is zo goed als bankroet.

Risico

‘Het einde van de ellende is voor Dexia nog niet in zicht,’ zegt Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends. ‘Het balanstotaal van Dexia bedraagt 250 miljard euro. Karel De Boeck gaf in een recent interview met Trends toe dat 50 miljard daarvan een groot risico inhoudt. Vraag is hoeveel van dat geld straks weg is. Tien procent, vijftig, negentig?’

Junk

‘Dan hebben we het nog niet over de risico’s ten belope van 32 miljard in Italië dat is afgezakt tot een status van bijna junk. Ook in de resterende 200 miljard euro zitten nog vele risico’s.Als de eurocrisis de volgende maanden nog meevalt, kan het verlies voor Dexia nog beperkt blijven. Maar als de crisis verder uitdiept, zullen de verliezen voor Dexia nog hoog oplopen.’

Kapitaalsverhoging

‘De vraag is of er niet een nieuwe kapitaalsverhoging voor Dexia nodig is,’ zegt van Overtveldt. Er is eind 2012 al een kapitaalsverhoging van 5,5 miljard geweest, maar dat is mogelijk lang niet voldoende.’

Dexia is voor 60 procent eigendom van de Belgische overheid. de verliezen van de restbank en ook een mogelijke kapitaalsverhogig worden gedragen door de staatskas en komen dus rechtstreeks op de kap van de belastingbetaler.

Patrick Claerhout / Eddy Eerdekens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content