Deurganckdok is geen succesverhaal

De kostprijs van het dok werd in 1995 geraamd op 223 miljoen euro, maar het Rekenhof stelde in 2007 al vast dat de aanleg uiteindelijk 645 miljoen euro kostte.
De kostprijs van het dok werd in 1995 geraamd op 223 miljoen euro, maar het Rekenhof stelde in 2007 al vast dat de aanleg uiteindelijk 645 miljoen euro kostte.
“Bij de kosten-batenanalyse werd uitgegaan van 2000 jobs, nu blijken het er een paar honderd te zijn”, zegt Geert Noels, econoom van Econopolis. “Het is een terugkerend probleem: bij de start is er nooit zicht op de volledige kosten en de baten worden overschat.”
Overcapaciteit
“Ik erger me aan die negativiteit. Niemand kon in 2004 deze economische crisis voorspellen”, briest Eddy Van de Voorde, transporteconoom van de Universiteit Antwerpen. “In 2005 was het Deurganckdok nodig, omdat de haven op zo goed als haar volledige capaciteit werkte. Dat is eigenlijk ondoenbaar. Als je op 60 procent benutting zit, heb je af en toe al congestie. Bij 80 procent zijn er echt problemen. Eén schip dat wat later komt, kan dan zware gevolgen hebben. Bovendien doet het Deurganckdok het eigenlijk niet slecht: het volgt de prognoses, minus de crisis. In plaats van 6 tot 7 procent spreek je over 3 of 4 procent groei per jaar.”
Nog geen Saeftinghedok
Het grootste geluk voor Antwerpen was dat de grootste klant van de haven, de Zwitsers-Italiaanse rederij MSC, zijn trafiek niet naar het Deurganckdok overhevelde, maar ze concentreerde op het Delwaidedok op de rechteroever. “In Rotterdam dreigen drie terminals op Maasvlakte I en de ECT-terminal veel klandizie te verliezen aan de nieuwe buren”, stelt Van de Voorde. “Door de keuze van MSC is er nu nog capaciteit vrij aan het Deurganckdok, en is er geen noodzaak om het Saeftinghedok al aan te leggen.” (L.H.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier