De VS stuurt opnieuw de wereldeconomie aan

. © REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Na 15 jaar lang toe te zien hoe China en andere oploeiende economiën op de voorgrond traden, stuurt de VS opnieuw de wereldeconomie aan.

De cijfers zien er opnieuw goed uit voor de Verenigde Staten. Volgens verscheidene experts zal de economische groei dit jaar met minstens 3,2 procent toenemen. Daarenboven daalde het werkloosheidscijfer in december naar 5,6 procent en vonden 3 miljoen Amerikanen in 2014 werk.

Economische specialisten van de Deutsche Bank voorzien een toename van het bbp van de Verenigde Staten met 3,7 procent, na een stijging van 2,5 procent in 2014. Daardoor zou de Amerikaanse economie garant staan voor ongeveer 18 procent van een voorziene groei van de wereldeconomie met 3,6 procent.

“De VS is opnieuw de drijvende kracht achter de groei van de wereldeconomie”, vertelt CEO van Decision Economics aan Bloomberg. Het is van 1999 geleden dat het land niet achterop hinkte bij de mondiale groei, volgens data van het Internationale Monetaire Fond.

Succesvol wegwerken schulden

De sterke cijfers van de Verenigde Staten zijn onder meer te danken aan het succesvol afbouwen van de schulden. Het land kon daardoor het hoofd bieden aan de ergste recessie sinds de ‘Great Depression’.

Het aantal achterstallige betalingen op persoonlijke leningen daalde tot een historische dieptepunt in het derde kwartaal van 2014, namelijk 1,51 procent. “Dat ligt veel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar van 2,3 procent op leningen zoals kredietkaarten”, vertelde de American Bankers Association afgelopen donderdag.

De Amerikaanse gezinnen hebben voordeel gehaald uit een aanwakkerende arbeidsmarkt en de lage olieprijzen. Dat heeft er voor gezorgd dat de Amerikanen in november 0,6 procent meer geld spendeerden aan wagens, toestellen, kledij en televisies. (Bloomberg/NS)

Partner Content