De lange lijdensweg van de Arco-coöperanten
De Arco-carrousel over de wettelijkheid van de overheidswaarborg dreigt nog enkele jaren voort te draaien. Tenzij de regering snel werk maakt van een plan B.
Het Grondwettelijk Hof besliste twee weken geleden de hete aardappel van de Arco-garantieregeling door te schuiven naar Europa. En zo sleept het onverkwikkelijke Arco-dossier zich weer eens jaren verder. Sinds 2008 verkeren 800.000 Belgen in de onzekerheid of ze hun geld nog terugzien.
Trends publiceert deze week een dossier dat inzicht verschaft in de voorgeschiedenis en het juridisch dispuut. Duidelijk wordt dat de overheidswaarborg op een juridisch wankele basis rust en dat de gerechtelijke carrousel nog een paar jaren kan voortdraaien. Dus kijkt iedereen in de richting van het zogenaamde plan B. Er is sprake van een politiek akkoord waarbij de regering 600 miljoen euro wil uittrekken om de Arco-coöperanten te vergoeden. Dat geld moet komen van beweging.net, de staatsbank Belfius en de overheid. Met dat bedrag kan gemiddeld 80 procent van de initiële inleg worden terugbetaald: maximaal 1000 euro per coöperant.
Maar de minister van financiën Johan Van Overtveldt lijkt niet van plan snel actie te ondernemen. In de eerste plaats wil hij juridisch omzichtig te werk gaan. Voorts wil hij de opbrengst van de vereffening van Arco afwachten.
Het probleem is dat alle betrokken partijen geld van elkaar vorderen. Belfius en de Belgische staat zijn de grootste schuldeisers van Arco. Tussen de Belgische staat en Arco wordt gekibbeld over de impliciete overheidssteun die de holding volgens de Europese commissie moet terugbetalen. Volgens de vereffenaars van Arco gaat het om 150 miljoen euro, maar Financiën houdt het op meer dan 200 miljoen euro. Met Belfius ligt Arco overhoop over de steminstructie die de staatsbank als pandhouder gaf bij de laatste kapitaalverhoging van Dexia, en die ertoe leidde dat de Dexia-aandelen van Arco waardeloos werden.
De coöperanten zien de betwistingen met lede ogen aan. “Eigenlijk is het een vals debat”, vindt Erik Bomans van Deminor. “We weten allemaal dat de opbrengst van de vereffening van Arco vrijwel volledig naar de schuldeisers zal gaan, en dat er niets of nauwelijks iets zal overblijven voor de coöperanten. Je hoeft daarop niet te wachten om iets te ondernemen.”
Lees het volledig dossier over de centen van Arco in Trends van deze week.
Lees ook wat u moet doen met ‘geërfde’ Arco-aandelen in The Daily Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier