De 7 grootste verliezers van de loskoppeling van de Zwitserse frank

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vorige week heeft de zwitserse centrale bank (SNB) beslist om de koers van de Zwitserse frank los te laten. Een maatregeld die verstrekkende gevolgen heeft voor bepaalde bedrijven en individuen. Dit zijn volgens CNN Money de 7 grootste verliezers.

De Zwitserse toerismesector

De loskoppeling van de Zwitserse frank gaat gepaard met een opwaardering van de munt. De prijsstijgingen schrikken in het bijzonder de skifanaten af. Zij zullen nu eerder geneigd zijn om andere landen aan te doen tijdens de winterse periode.

Eén Zwitserse Frank is momenteel even veel waard als één euro.

Horlogemakers

Enkele vooraanstaande Zwitserse horlogemakers zullen de beslissing van de SNB in hun portefeuille voelen. Onder andere Rolex, Richemont en Swatch zullen hun kosten aanzienlijk zien stijgen.

De 7 grootste verliezers van de loskoppeling van de Zwitserse frank

Dat betekent slecht nieuws voor mensen die graag de luxemerken rond hun pols dragen. Volgens de Zwitserse bank (UBS) zullen de bedrijven de extra kosten door rekenen aan de klant.

De CEO van Swatch, Nick Hayek uit zijn ongenoegen over de beslissing: “De maatregel van de centrale bank zal de volledige natie en de exportbedrijven raken met de kracht van ‘een tsunami’.”

Chocoladeliefhebbers

Wie aan Zwitserland denkt, denkt ongetwijfeld aan chocolade. Ook zij die ons de zoetigheid bezorgen, bewandelen momenteel een lijdensweg.

“Een sterke frank wekt een hogere productiekost op die zal doorgerekend worden aan de klant”, vertelt een onderzoekster bij Forex.com, Kathleen Brooks.

De Zwitserse economie

Ook de Zwitserse economie lijdt onder de loskoppeling van de Zwitserse frank van de euro. Het zal niet enkel de export parten spelen, maar het kan op termijn ook een deflatie in de hand werken.

De UBS heeft haar verwachtingen voor de economische groei van Zwitserland in 2015 bijgesteld van 1,8 procent naar 0,5 procent. Ook de prognose voor 2016 is afgezwakt van 1,7 procent naar 1,1 procent.

Valutahandelaren

Enkele valutahandelaren zitten met een financiële kater na de onverwachtse aankondiging van de SNB op 15 januari.

Volgens de beursvennootschap Interactive Brokers Group heeft haar cliënteel al 120 miljoen dollar verloren.

Roger Federer

De 7 grootste verliezers van de loskoppeling van de Zwitserse frank

De Zwitserse tennisser, Roger Federer zou zijn inkomen wel eens kunnen zien dalen. Geldprijzen in eigen land zullen even lucratief blijven voor de speler. Maar met overwinningen aan de haal gaan in het buitenland zal de atleet minder geld opleveren wanneer hij het prijzengeld inwisselt voor Zwitserse franken.

Poolse hypotheekhouders

Duizenden hypotheken in Polen zijn geprijsd in de Zwitserse munt. Volgens Citibank zullen de valatubewegingen van de Zwitserse frank de gemiddelde afbetalingskosten van een hypothecaire lening doen toenemen met 17 procent. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content