Daling euro “helemaal niet zorgwekkend” (Karel De Gucht)

© Belga

De daling van de euro, die door de Griekse crisis zijn laagste peil in een jaar bereikte, is “helemaal niet zorgwekkend”. Dat verklaart Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht donderdag in de Süddeutsche Zeitung.

“In normale omstandigheden zouden we allemaal heel tevreden zijn met die wisselkoers”, die de Europese export ten goede komt door haar prijs te doen dalen, stelt de Belgische commissaris in de Duitse krant. “Een wisselkoers van de euro rond 1,50 tot 1,60 (dollar) zou nergens toe dienen voor de Europese handel”, luidt het.

Volgens De Gucht is de toestand in Griekenland het belangrijkste actuele probleem van de eurozone, meer dan de wisselkoers van haar munt. Europa moet er voortaan over waken “dat er in Griekenland geen revolutionair klimaat ontstaat dat alle plannen ruïneert”, voegt de eurocommissaris er aan toe, na de betogingen in Athene waarbij drie mensen om het leven kwamen.

Donderdagochtend blijft de europese eenheidsmunt dalen. Rond 8.40 uur noteert de wisselkoers op 1,2752 dollar, een nieuw dieptepunt sinds 12 maart 2009. Woensdas was de euro al even onder de 1,28 dollar gedoken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content