Cypriotische banken beheren 20 miljard euro van buitenlanders

© reuters

De banktegoeden van ‘niet-residenten’ in Cyprus bedroegen eind september 2012 20 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het Instituut van Internationale Financiën (IIF), gebaseerd op cijfers van het IMF en de Bank van Cyprus.

De banktegoeden van ‘niet-residenten’ in Cyprus bedroegen ind september 2012 20 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het Instituut van Internationale Financiën (IIF), gebaseerd op cijfers van het IMF en de Bank van Cyprus.

Bij de 20 miljard euro moet in principe nog 13,1 miljard euro gerekend worden die ondergebracht werd bij Griekse filialen van Cypriotische banken, en 4,5 miljard euro bij dochterbanken uit andere landen.

Het totaalbedrag van 37,6 miljard euro ligt hoger dan de 32,2 miljard die de Cypriotische burgers zelf op de bankrekeningen van hun land hebben staan.

Het rapport van het IFF is gebaseerd op cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB), die berekend heeft dat 85 procent van de bankdeposito’s van de niet-residenten (19 miljard euro), afkomstig is van landen buiten de Europese Unie. In dat verband worden Rusland, Oekraïne en Libanon genoemd.

Er zou wel een aanzienlijke daling (-12 pct) van de buitenlandse banktegoeden tussen juni 2011 en september 2012 hebben doorgezet.

De Cypriotische regering kwam begin november van vorig jaar al onder druk te staan nadat het Duitse weekblad Der Spiegel een rapport vrij had gegeven waaruit bleek dat Cyprus als haven diende om zwart geld wit te wassen.

Der Spiegel, dat zich baseerde op een gelekt rapport van de Duitse inlichtingendienst, schreef dat Russische oligarchen hun winsten in Cyprus hadden gestald om later te kunnen profiteren van een Europese bail-out van het land. Het artikel in het Duitse weekblad werd door de Cypriotische regering omschreven als ‘laster’.

Der Spiegel sprak begin november al over 20 miljard euro van Russen in Cyprus, een bedrag dat boven het bruto binnenlands product (bbp) van het land ligt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content