Cruciale maand

Niet voor ons, maar voor veel moegetergde beleggers gebeurde de afgelopen weken het onwaarschijnlijke, het onmogelijke: de aandelenmarkten kenden een mooie heropleving! Te midden een stortvloed van economische rampberichten. Zowel bij ons als in de rest van de geïndustrialiseerde wereld. Het zoveelste strovuur? De zoveelste eendagsvlieg? We mikken toch op meer duurzaamheid.

Het gaat al om drie weken van herstel en het sterkste in zowat 20 jaar. De heropleving werd bovendien breed gedragen. Ook op Wall Street, waar op sommige dagen zelfs 99% van alle aandelen uit de Standard&Poor’s500-index (index met de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) steeg. Bovendien hadden de financiële waarden een voortrekkersrol. Ook dat is een gunstig teken, want het zijn tenslotte de financials die de beurzen het voorbije anderhalf jaar zo diep hebben doen wegzakken. Verder wordt de stijging ondersteund door een herstel op de grondstoffenmarkten. Vooral de koperprijs dient daarbij bekeken te worden als referentie voor de verwachtingen betreffende de wereldeconomie. Die koperprijs is dit jaar al ruim 30% hersteld.

Ook de interesse voor bedrijfsobligaties die de jongste weken sterk is toegenomen, is een positieve, ondersteunende ontwikkeling. Sommige emissies zijn zelfs binnen enkele minuten uitverkocht.
Last but not least at all is de heropleving ontsproten uit een diep en extreem pessimisme. Het diepste en meest extreme dat we ooit zelf hebben meegemaakt. En we gaan toch al een aantal jaren mee. Het belangrijkste punt dat we hebben gemaakt in de voorbije bijdragen, was dat we achteraf zouden kunnen vaststellen waar de bodem lag en dat er aan de koersen van de voorbije weken en maanden op relatief korte termijn (één tot twee jaar) zeer mooie rendementen met fundamenteel sterke aandelen kunnen worden gemaakt. Het is te laat om nu nog pessimistisch te worden. Een keuze voor risicoloze maar bijzonder laag renderende beleggingen, is vandaag niet meer de meest verstandige keuze.

Inmiddels is de maand april begonnen. Wat ons betreft een cruciale maand voor de beurzen. Houdt het herstel aan? Hoe zullen beleggers reageren op het Amerikaanse en daarna het Europese resultatenseizoen? Als ze slechte resultaten aanvaarden en cijfers die minder slecht dan verwacht uitvallen (stevig) belonen, ondersteunt dat het duurzamere karakter van deze herstelbeweging. Het zal mee bepalen hoe de vijgen na Pasen zullen smaken. Het kan immers evengoed zijn dat er bij die afwachtende beleggers, die met duizenden miljarden euro’s en dollars langs de zijlijn staan, op een gegeven moment ‘kooppaniek’ uitbreekt. Wie de voorbije weken en maanden heeft gekocht, heeft die zorg alvast niet. Zij zullen niet te laat komen!

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content